Електронните книги: подготовка и разпространение

На 10 декември, събота, от 14 часа, в павилиона на Френския културен институт в рамките на Панаир на книгата представяне на е-книги от поредица „Човешката библиотека“

Електронните книги са нова форма на четене за България и затова са особено интересни на Човешката библиотека, една от чиито цели е насърчаването на качествената литература. В това представяне Калин Ненов и други участници в ЧБ ще споделя опита си с изготвянето и разпространяването на е-литература.

Първите е-книги от поредица „Човешката библиотека“ също се явяват пионери. Част от тях – „Дивна“, „Играта“ и „Шахтата“ – представляват колективни романи, писани и илюстрирани съвместно от казанлъшкия творчески клуб „Светлини сред сенките“ (http://svetlinisredsenkite.com), който тази пролет се класира на 29-о място в Топ 100 за любими детски книги в Малкото голямо четене с поредицата си „Аурелион: вечният баланс“ (http://malkotochetene.bnt.bg/klasaciya/).
Останалите („Да пробудиш драконче“, „Царска заръка“, „Пълноземие“ и „Слънце недосегаемо“) изграждат най-мащабната фантастична поредица, написана от български автор (Николай Теллалов). Самото „Слънце недосегаемо“ предлага напълно нов поглед към българската митология, а обемът му надхвърля хиляда страници… което несъмнено прави четенето му в електронна форма по-удобно.

По време на представянето гостите ще могат да разгледат е-книгите на голям компютърен екран и на електронен четец.

Успоредно ще тече работилница (уъркшоп) на Amilova за електронни комикси и електронно изкуство, от 11 до 15 часа. Работилницата е отворена към всички художници, които искат да използват компютъра като творчески инструмент.

И двете събития са със свободен вход, в рамките на течащия Панаир на книгата.

Сподели в: