Електронен четец или книги: Няколко аргумента „за“ технологиите

В продължение на десетилетия всички по света бяхме разделени в две категории хора: тези, които обичат книгите, и тези, които не са… чак толкова запалени читатели. Но сега читателите сред нас се оказват дълбоко разделени един срещу друг. От една страна са феновете на електронните четци. От друга страна пък са любителите на добрите стари печатни книги.

На кого принадлежи бъдещето

Наскоро поклонниците на Kindle обявиха, че електронните книги ще бъдат смъртта на хартиения носител. Това обаче не е точно така, защото неведнъж статистиката е показвала спад в продажните на модерните устройства. Да, те все още са актуални, но като че ли техният бум отшумя и не е точно това, което беше преди няколко години.

Очевидно това се дължи на умора. Което има смисъл, като се има предвид колко време прекарваме сега с лице в екраните на нашите телефони и лаптопи на работното място и вкъщи.

Сега е моментът да зададем големия въпрос: кое е за предпочитане, електронните четци или физическите книги?

Аргументи

Всеки почитател на модерните технологии може да обобщи своето пристрастие с един безспорен факт – четците са практични, докато печатните книги със сигурност не са. Независимо дали искаме да го признаем или не.

Понякога изглежда точно така, сякаш именно четците са за „инструментите“ на истинските любители на литературата. Пример: искате да прочетете малко от „Война и мир“ на Лев Толстой, „Одисей“ на Джеймс Джойс или някой друг обемен роман по време на обедната почивка. Наистина ли ще носите тази огромна книгата с вас цял ден?

Вероятно не. Ще си кажете, че ще прочетете поне една глава, когато се приберете вкъщи, но вероятно няма да го направите. Особено ако вкъщи ви чакат мъж, деца и домакински задължения.

Има го и елементът на относителна изненада. Някои казват, че електронните четци са направени за хора, които не искат да знаят какво ще четат следващия път. Някои хора обичат загадките и не искат да знаят какво ще „разгърнат“ в колата по време на пътуването си. Няма значение дали четете Марсел Пруст или сте се спрели на „50 нюанса сиво“.

И още нещо. Четците са за хора, които не обичат постоянно да се хвалят с книгите, които притежават. По този начин не се опитвате да впечатлите никого, когато имате в стаята си голяма, преливаща от издания лавица. Не че това не е страхотно! Напротив. Но повечето хора дори не са чели половината от книгите, които притежават. По този начин те оставят спящи, безсмислени символи за притежанието.

Книгите, които сме прочели до този момент от живота си, са ни оформили като хора. Но при пътуване, пренасяне на вещи или местене в нов дом, можете да преместите съдържимото на къщата си много по-лесно, без да се налага да пренасяте 200, 300 или повече твърде тежки книги.

Изводи

В заключение, любителите на печатни книги са носталгични, романтични, но биха могли да бъдат сметнати и за непрактични. В крайна сметка, електронните книги са тенденция, практично нещо за хората, които обичат книгите.

И все пак физическите книги са завинаги. Трудно е да оспорим, че точно те са предмет за истинските любители на книгите, които ценят книгите не само заради думите, но и заради това как тези думи се представят и как изглежда и какво ни носи книгата като физически обект.

Каквото и да си говорим, четенето е общност. Споделяме книги с хората, които обичаме и чувстваме някаква форма на връзка, когато знам, че държим едно и също нещо и че четем същите думи на същата страница. Книгите притежават знаци. Имена, някоя малка драсканица, леко прегънала се страница, хербаризирано цвете между думите, избеляла хартия… Това е любов.

Това е колективен опит, който се разпространява около библиотеките и ни дава книги, препоръки, спомени и богатства. Електронните четци действително са невероятно удобни. Спестяват пари, време и усилия.

Книгите все още са твърде скъпа стока като съотношение с доходите, които получаваме. Особено в България, със сигурност не е лесно да се купуват нови издания с тези високи цени и също така високо ДДС върху печатните издания. Разбира се, решението е напълно индивидуално.

Защо просто не ги съчетаем? Защо да нямаме страхотна библиотека у дома и удобен електронен четец в чантата си по време на път? Звучи идеално.

Сподели в: