Елате и участвайте на 12 октомври в ХХVI – то издание на Софийски маратон

 

Какво по-хубаво от спорта в неделния есенен ден. Приятели елате и участвайте заедно с нас в маратона на София.

Тази неделя ще се проведе ХХVI – то издание на Софийски маратон, в който участие ще вземат български и чужди състезатели, както и всички любители на бягането. Мотото на спортната инициатива тази година е „Сърцето на София”, като желанието на организаторите от Столична Община е да превърнат Маратона в празник за всички жители и гости на столицата.

Маратонът „Сърцето на София” ще се проведе под патронажа на кмета на Столична община г-н Бойко Борисов и ще постави началото на серия събития, които ще продължат и през цялата 2009 г. в чест на 130-годишнината от обявяването на София за столица на България.

Тази година маршрутът е частично променен с цел да не затруднява автомобилното движение на ключови места в столицата. Стартът на 26-ти Софийски маратон ще бъде даден в 10.00 ч. пред Национален стадион „Васил Левски” и ще продължи по бул. „Евлоги Георгиев”, бул. „Черни връх” и обратно до Орлов мост– 14 обиколки. 

Дистанцията 42.195 км. е държавен шампионат, което дава право на победителите да участват и в международни маратонски бягания. Контролното време за последната дистанция е 5 часа. Маратонът е включен в календара на БФЛА.

Вечерта след Маратона „Сърцето на София” Столична Община организира Гала вечер, посветена на леката атлетика. Събитието ще се проведе на 12 октомври 2008 г., от 17.00 ч., в ресторант „Спортна среща”, Национален стадион Васил Левски”. Официални гости ще бъдат спонсорите на маратона, най-видните български спортисти в леката атлетика, съдии по лека атлетика, както и победители от миналогодишни издания на Маратона. Кулминацията на Гала вечерта ще бъде официалното връчване на наградите на Столична община за особен принос в развитието на леката атлетика . Номинициите ще са разделени в следните четири категории: преподавател, треньор, съдия и състезател (действащи и ветерани).

На 12 октомври, освен спортния маратон ще се проведе и Рок-маратон с участието на младежки рок групи. В продължение на 3 часа за доброто настроение на присъстващите ще се грижат групите Hard Duck /Техническо училище по електронни системи/, Vice Versa /35 СОУ/, Destroyer /Техникумите „А.С.Попов” и „Ломоносов”/, HYPE /54 СОУ/ и Търнокоп /Немска гимназия 91 СОУ/ .
Освен музикалната част, забавната програма ще включва мажоретки и демонстрации на представители на най-добрите школи по бойни изкуства в града и др.

В рамките на Софийски маратон с любезното съдействие на сайта Zagrada.net е организиран и фото конкурс, озаглавен „Снимай сърцето на София”. Конкурсът стартира на 1 октомври 2008 г. и ще продължи до 15 октомври 2008 г. Победителят ще бъде обявен на 17 октомври (петък), а голямата награда е цифров фотоапарат, осигурен от Samsung.

За единадесета поредна година генерален спонсор на Софийски маратон е „Тойота Болканс” ЕООД – официален вносител на Тойота за България. За пръв път тази година Маратонът има още един генерален спонсор – застрахователно и презастрахователно акционерно дружество „Армеец”.

Медийни партньори на двадесет и шестото издание на Софиийски маратон са:
БНТ, BTV, в. „7 дни спорт”, сп. „Програмата”, Freestyle „Капитал LIGHT”, в. „19 минути”, Дарик Радио, Sportal.bg, Kafene.bg, Zagrada.bg, Az-deteto.com и Diploma.bg.

Първият Софийски маратон се провежда през 1982 г. Победители тогава са Станимир Ненов и Недялка Бакалова. Досега две са жените с най-много победи (всяка с по 5 ) са Гергана Войнова и Милка Михайлова. При мъжете най-много победи през годините (седем) е завоювал братът на рекордьора Христо Стефанов – Петко Стефанов.

Рекордът на маратона – 2 ч. 11 мин. и 36 сек. е поставен от Христо Стефанов през 1997 г.

Сподели в: