Експозиция на „Бронка Гюрова и нейният кръг” в СГХГ

На 26 януари /вторник/ в Софийска градска художествена галерия беше открита изложбата „Бронка Гюрова и нейният кръг”. Куратори на изложбата са изкуствоведите Румяна Константинова и Слава Иванова. Изборът на кураторите за „кръга” на Бронка Гюрова се основава на оригиналната автобиография и дневника на художничката, предоставен от г-жа Деяна Алшех, както и на изследванията им върху процесите в художествения живот в България през 30-те и 40-те години на XX век.

Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на художничката Бронка Гюрова. Тя е от поколението български художници, творили активно през 30-те и 40-те години на XX век в областта на портрета и пейзажа. Включените в изложбата творби са притежание на СГХГ, Национална художествена галерия, Ателие-колекция Светлин Русев, частни колекции и на семейството на Бронка Гюрова и Елиезер Алшех в Буенос Айрес. Съществена част от представените произведения се показват за първи път пред българска публика.

В изложбата са показани творби на Бронка Гюрова – живопис и рисунки от различни периоди на нейния артистичен път, както и произведения /живопис, рисунка, скулптура/ на нейни колеги и приятели – Александър Жендов, Борис Ангелушев, Кирил Цонев, Стоян Сотиров, Рада Поптошева, Мара Цончева, Вера Недкова, Вера Лукова, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Бенчо Обрешков, Донка Константинова, Стоян Венев. Всеки един от авторите от този кръг има свой принос в българското изобразително изкуство. Това, което обединява всички тези художници, е стремежът към новаторство, към експеримент в областта на пластическия изказ и желанието да се съизмерят със съвременното им европейско изкуство. В експозиционното пространство присъства и богат документален материал – снимки, писма, каталози, архивни материали. Изключително ценните, непубликувани до момента ръкописи на Бронка Гюрова, очертават още един щрих от образа на българската художничка.

Бронка Гюрова е родена на 1 януари 1910 г. в гр. Шумен. В периода 1928 – 1932 г. учи в Художествената академия, София, специалност „Живопис” при проф. Димитър Гюдженов. През 1937 г. специализира „Илюстрация” при проф. Минне в Брюксел, Белгия. Организира първата си самостоятелна изложба в София през 1943 г. В периода 1933 – 1949 г. участва във всички общи художествени изложби, както и в групови изложби в Чехословакия, Румъния, Югославия. Член е на „Дружеството на жените – художнички” /1932 г./, „Дружество на независимите художници” /1935г. /, „Дружество „Съвременно изкуство” /1936 г. / и „Дружество на новите художници”/1938 г./. От 1952 г. със съпруга си Елиезер Алшех и дъщеря си Деяна се установява в Буенос Айрес, Аржентина. Умира на 5 юни 1995 година в Буенос Айрес.

Изложбата „Бронка Гюрова и нейният кръг” ще може да се види в Софийска градска художествена галерия до 28 февруари т. г.

Сподели в: