Еко филм фест ще се проведе в Княжево

На 11, 12 и 13 юли 2008 г. в княжевското читалище "Братя Миладинови“ ще се проведе  екологичният филмов фестивал "Влез в зеления филм“. Този форум е продължение на организираните от екологично сдружение “За Земята” филмови фестивали “Другото лице на глобализацията“ (2003 г .– София; 2004 г. – Благоевград, Велико Търново; 2005 г. – Стара Загора, София).

Освен с интересната селекция на филми и вълнуващи теми тазгодишният еко филм фест ще привлече вниманието на публиката и с необичайния избор на място и формат за протичането му.
Темите са по съвременни екологични проблеми, представящи социални и екологични последствия от икономическата глобализация, както в България, така и в световен мащаб (храна и биоземеделие, експлоатация, отпадъци, енергия и горива, транспорт, еко-активизъм, опазване на биоразнообразието).

На входа вместо билет зрителите получават карта, която ще ги поведе през един необичаен кинолабиринт. Пътят през него цели да отведе и задържи зрителя в междинното пространство на неговото лично преживяване и внушенията на филма.
На пътешествието из филмовия лабиринт са самите зрители – следвайки подредбата на прожекциите в определен маршрут, те могат да влизат в различните зали и стаи и сами да избират по кое време да преминат към следващия екран.

Предизвикателното филмово изживяване ще се случи в необичайна среда – изоставена театрална и кинозала, прилежащите й по-малки помещения и градина ще бъдат трансформирани до неузнаваемост в сайт-специфик (подчинена на архитектурните особенности на мястото) мултимедийна инсталация.

Ще се състои официална премиера на филма "История на вещите“ ("The Story of Stuff“ with Annie Lenoard)
Предвиден е детски кът, където ще се прожектират анимационни еко филми, а съвместно с арт-педагози ще се провеждат игри на открито.
 
Публиката ще бъде провокирана да участва в дискусии, както и да  изрази впечатленията си от преживяното в текст или рисунка в прохладата на зеления двор на читалището.

Сподели в: