Екзотичните пътешествия на Иван Пастухов

Изложба "Тук там" с фотографиите на Иван Пастухов се открива в галерия "Върхове" на 14 януари 2010г. от 18.30 часа.

Иван Пастухов е сложна личност с много интереси и лица. Превежда книги, търгува с бургундски вина, снима, пътува. Страстта към фотографията, любовта към виното и увлекателните разкази за екзотични места, необикновени хора и екстремни преживявания във всички точки на света са го превърнали в очарователен събеседник, пълен с енергия творец и авантюрист, в съвременен откривател. Иван Пастухов е успял да съхрани естествения си възторг не само от чудноватите неща, с които го срещат неговите пътешествия, но и от обикновените делнични сюжети. Това удивление и откривателство присъства и в неговите фотографии. Независимо дали ще снима интериора на кафене в Кайро, на антикварен салон в Париж, пясъчните дюни на Сахара, арменският квартал в Истанбул или древни будистки свитъци в Индия, той като че ли улавя енергията на момента в най-чист и естествен вид. Погледът на избрания модел, настроението, контрастът, случайният жест или стъпка във всеки кадър разказват цели истории. Фотографиите на Иван Пастухов са всъщност неговият артистичен пътепис.

В настоящата изложба в общо 42 подбрани кадъра е представена една малка част от пъшествията на Иван Пастухов в Индия, Китай, Непал, Перу, Йемен, Египет, Пакистан, Мали, Израел, Турция… Впечатленията на автора са запечатани в лицата на хората, които е срещал, в уникални архитектурни елементи, в пейзажи.

От 1984 година Иван Пастухов живее в Париж и пробва различни професии, свързани с психология, биосоциални проблеми и изкуство. Енологията и търговията с вина му позволяват да пътува, да разкрива богатствата на света, към което винаги се е стремял. Казва, че се завръща в България, за да поеме “жизнен сок”, за да продължи да преоткрива света.

Освен с изложби в Париж, Австрия, и Нова Зеландия, през 2004 година Иван Пастухов представи България пред Европейската Общност в Брюксел, а след това в Хабсбургския дворец във Виена пред Комитета за Европейска сигурност.

Изложбата ще бъде открита до 9 февруари.

Сподели в: