Еквадорската поетеса Карина Галвес идва в София за премиерата на "Епицентър"

Еквадоро-американската поетеса Карина Галвес пристига в София за премиерата на двуезичната си поетична книга "Епицентър" (издателство "Scalino").

Премиерата ще се състои на 17 октомври, понеделник, от 18:00 ч. в Институт Балаши в София (ул. „Аксаков“ 16). От тази дата започва европейското поетично турне на Карина Галвес, което ще продължи този месец в Братислава и в Прага.

Книгата с 21 нейни стихотворения на испански и в българския превод на Маргарита Тодорова ще представи поетесата Димана Иванова. Авторката Карина Галвес, която също така е автор на песни, и мелодичен сопран, ще изпълни няколко известни и обичани в цял свят песни, а на китарата ще бъде Симеон Германов.

Карина Галвес е еквадорско-американска поетеса, родена през 1964 г. в Гуаякил, Еквадор. Първата ѝ двуезична книга Poetry and Songs от 1995 г. е с нейни стихотворения и песни на английски и испански език. През 1996 и 1998, две нейни стихотворения, включени и в тази лична антология – “Poem for my Mother” and “Eres el Comienzo y el Final de mi Poesía”, печелят второ място на годишното Латиноамериканско поетическо състезание, организирано от Casa de la Cultura в Лонг Бийч, Калифорния. От 1984 г. до 2012 г. тя живее в Калифорния, САЩ, след което се установява в Еквадор, откъдето обикаля страната и Латинска Америка, за да представя своите поетически спектакли в стар стил, дантели и копринени одежди. Карина Галвес е автор и на песни, детски стихотворения, кратки разкази за деца и монолози. Нейни произведения са публикувани в различни антологии и електронни издания в Аржентина, Боливия, Бразилия, Ел Салвадор, Испания, Колумбия, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Чили.

* * *

Поезията на Карина Галвес е романтична и спонтанна лирика, в която любовта се разгръща във всички свои проявления – като интимно преживяване с любимия,като безусловна любов към човечеството, към което сме отговорни, като клетва, като молитва и благодарност към Бога и майката, като вечност в пространството, в което съществуват „призрачни любовници“ и в което „детето, което поема е днес,/ ще бъде поема, превърнала се в дете“. Отвъд тази вечност на любовното чувствое само Поезията, а авторката на тази книга се признава за нейна марионетка. Дали ще говори с езика на музиката или с икономически термини, дали ще ни върне към древногръцките митове за царицата на амазонките Хиполита, която вдига своя щит, за Белерофонт на крилатия Пегас, или ще ни разходи по най-красивите места на родния си Евкадор, Карина Галвес възпява любовта във всяко свое стихотворение.

Димана Иванова

Сподели в: