Екатерина Йосифова е новият носител на Националната награда за поезия "Иван Николов" за 2010

Екатерина Йосифова е новият носител на Националната награда за поезия Иван Николов за 2010 г. Тя получи плакет и парична премия от 10 000 лв. за стихосбирката си „Тази змия“, издадена от „Жанет 45“.

Специалната награда на издателката Божана Апостолова отиде при Марко Ганчев за поетичната му книга "Цар и говедар", издадена от "Жанет 45".

Церемонията по връчването се състоя вчера на 22 декември в камерната зала на Народния театър "Иван Вазов".

Повече за Екатерина Йосифова и стихосбирката й "Тази змия":

Екатерина Петрова Йосифова е родена на 4 юни 1941 г. в гр. Кюстендил. Завършила е руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Поетесата е работила като учителка, журналистка, драматург.
Книги: Късо пътуване. Стихове (1969), Нощем иде вятър. Стихове (1972),
Посвещение (1979), Къща в полето (1983), Имена. Стихотворения (1984),
Ненужно поведение. Стихотворения (1993), Подозрения. Стихотворения
(1993), Малко стихотворения (1998), Нищо ново. 100 Cтихотворения (2001),
Нагоре надолу (2004) и др.
Нейни стихове са превеждани на руски, английски, унгарски, италиански, немски, полски, словашки и др. езици.
Член на Сдружение на български писатели.
Присъждани са й Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (1984, 1994), наградата на Сдружението на българските писатели за най-добра книга на годината (1998) и Наградата "Иван Николов" за
цялостно творчество (1999), награда "Христо Г. Данов" в категория Поезия за стихосбирката й "Нагоре надолу". Превеждана е в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Македония, Румъния, Русия, САЩ, Унгария.

"Тази змия"- Всяка книга на Екатерина Йосифова е просветление, своеобразно разсъмване на сетивата както за ценителите на изящната словесност, така и за случайно заблудилите се бродници в поетическия лес. Поради особеното свойство на нейните „краткописи” – да сгъстяват протичащото до една дума, те привидно оставят в прогледналите ни очи само по един знак, но той остава в съзнанието ни като дълъг и вълнуващ разказ за осъзнато преживяно.

Вижте още:
Обявиха номинираните автори за Националната награда за поезия "Иван Николов"

Сподели в: