"Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири" на Сет Греъм-Смит

Индиана, 1818 г. Лунната светлина огрява едностайна колиба в гората, където деветгодишният Ейбрахам Линкълн е коленичил до леглото на болната си майка. Тя страда от нещо, което наричат „млечната болест“. – Момчето ми – прошепва тя, преди да умре. Едва по-късно покрусеният Ейб ще научи, че фаталната болест на майка му всъщност е дело на вампир. Когато разбира истината, младият Линкълн ще отбележи в дневника си: „Оттук насетне животът ми ще бъде посветен на неуморно самоусъвършенстване и неотслабваща вяра. Ще се превърна в господар на ума и тялото си. И всичко това с една-едничка цел…“ Надарен с легендарния си висок ръст, със силата и умението да върти брадвата, Ейб тръгва по пътя на отмъщение, който ще го отведе до Белия дом. Макар Ейбрахам Линкълн да е възхваляван заради факта, че спасява Съединените щати и освобождава милиони роби, благородната му борба срещу силите на немъртвите остава в сянка в продължение на стотици години. Или поне докато Сет Греъм-Смит не се натъква на Тайният дневник на Ейбрахам Линкълн, превръщайки се в първия жив човек, чиито очи са имали щастието да го прочетат след повече от 140 години. Като се опира на фактите от дневника, с грандиозния биографичен стил, използван от Дорис Киърнс Гудуин и Дейвид Маккъла, Смит за пръв път реконструира истинската житейска история на най-великия американски президент – и едновременно с това разкрива мрачната история зад кулисите на Гражданската война и ролята, която вампирите изиграват в зараждането, развитието и избегнатата на косъм гибел на американската нация.

"В продължение на повече от 250 години, между 1607 и 1865 г., вампирите процъфтяват из сенките на Америка. Малцина човеци вярват в тях.

Ейбрахам Линкълн е сред най-талантливите ловци на вампири на своето време и води личен дневник за войната, на която посвещава целия си живот.

Слуховете за съществуването на този дневник са една от любимите теми за разговор в средите на историците и биографите на Линкълн. Повечето от тях считат тези слухове за мит.

Границите, отделящи Живота от Смъртта, в най-добрия случай са сенчести и неясни. Кой може да каже къде свършва едното и къде започва другото?"

Едгар Алън По

Още по темата:

"Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири" – откъс

Сподели в: