Една различна абитуриентска нощ… на София Филм Фест

Новият филм на режисьора Атанас Христосков "18" ще се срещне за първи път със софийската публика по време на 21-вото издание на Международния София Филм Фест. Филмът, който беше показан на фестивала на българското кино "Златна Роза" във Варна миналата година, раказва за четирима съученици, избягали от шума и суетата на абитуриентския си бал, които потеглят на вълнуващо пътешествие с много опасни завои и любовни страсти.

"Онова, което прави младите хора интересни герои, е фактът, че те се променят много по-динамично от възрастните. Именно такава промяна се случва в "18". Вечерта на абитуриентския бал е вечер на лудо парти. Но за героите във филма тя е момент на израстване и самоосъзнаване", – мотивира избора си на тема режисьорът. И добавя: "Това са онези хора, които с един клик откриват всичко за света около себе си, но са изправени пред все същата голяма въпросителна, когато става въпрос за света в самите тях".

Атанас намира вдъхновение в работата си с млади актьори и поверява героите си на Милена Ерменкова, Мартин Димитров, Десислава Касабова и Теодор Христов. Оператор е Мартин Балкански, а музиката е дело на Георги Стрезов.

Атанас Христосков е носител на наградата "Златна роза" от 2011 година за най-добър пълнометражен български игрален филм – "№ 1". "В същината си двата филма си приличат – разказват за млади хора, търсещи себе си. Но докато "№ 1" е филм на действието, "18" е филм на вътрешното действие и е далеч по-интровертен. Героите разкриват себе си през взаимоотношенията и вътрешните си монолози. "№ 1" беше суров филм, "18" е поетичен", обяснява Христосков.

"18" е създаден за четири години, проследявайки израстването и на самия режисьор. Заснет е в нощна София и градът присъства по специфичен начин – с нощните светлини и рефлекси на мокрите улици, със звука от тъпаните и клаксоните на абитуриентите, които обикалят града нощем.

Специалната, премиерна за София прожекция, е на 13 март, от 18.30 часа в кино "Люмиер".

Сподели в: