Една камера, двa обектива, три месеца в Париж преди 52 години

На 10 март (вторник) от 19.00 часа в галерия за фотография Synthesis (София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център) в присъствието на автора ще се открие изложбата "Една камера, двa обектива, три месеца в Париж преди 52 години" на Александър Сертев.

Изложбата ще продължи до 10 април.

Париж, запечатан в класическo черно-бялo, в далечната 1963г. Погледът отвъд “завесата” е на Александър Сертев, а фотографиите му са двойни свидетели – за отминалото време и и за недосегаемия непознат свят, затворен от другата страна на това, което наричахме Желязна завеса.

Александър Сертев започва да усвоява фотографското изкуство на 14 годишна възраст в лабораторията на баща си Стоян Сертев, известен български камерен музикант и ненадминат майстор-фотограф на репродукции на изобразителното изкуство, архитектурни проекти, оперни и театрални постановки и др. Александър Сертев завършва Художествената академия в София в ателиетата на Илия Бешков и Веселин Стайков. След дипломирането си работи в областта на илюстрацията, оформлението на книгата, приложната и изящната графика и плаката. Фотографията му служи като отлично спомагателно средство. Участва в над 20 международни изложби и биеналета и в над 30 колективни изложби на български художници в страната и в чужбина. Получил е голям брой награди в България и чужбина за творбите си.

През пролетта на 1963 година, 26 годишен, придружава баща си на едно турне в Париж, където остава повече от три месеца. В настоящата изложба са представен над 40 фотографии от това пътуване. Те са заснети с камерата Лайка III C, формат 24/36 мм върху филм Agfa Isopan F.

Снимка: photosynthesis.bg

Сподели в: