Една жена във войната – среща с военния фотограф Кристин Спенглер

Кристин Спенглер – военен фотограф ще представи лекция и видео прожекция по темата "Конфликти" по време на фестивала Фотофабрика 2016. Срещата е на 26 септември, от 18:30 ч. във Френския културен институт – зала „Славейков“, вход свободен.

Кристин Спенглер ще разкаже за личния си опит на жена с фотоапарат по време на военните конфликти в Чад, Северна Ирландия, Виетнам, Камбоджа, Косово, Афганистан, Ирак и др.Фокусът на нейната работа обикновено са жертвите на войната – децата и жените.

Често е допускана там, където мъжете фоторепортери не биват допускани, а понякога попада на фотографските си находки, защото те не представляват интерес за колегите й. Кадрите й са познати на света от страниците на Paris-Match, Time, Newsweek, El País, The New York Times, Le Monde. Многократно е отличавана за работата си, а през 2002 г.  е избрана за Жена на годината.

Наскоро нейна самостоятелна изложба бе показана в Париж в Европейския дом на фотографията.“Снимам болката и мъката винаги в черно и бяло, а красотата на света в колоритност, която не използвам, когато отразявам войните“, казва тя.

КристинСпенглер е роденапрез 1945-а въвФранция и открива призванието си на 23 години в Чад, докато пътува с брат си. Тогава попадат на група бунтовници, стрелящи срещу френски хеликоптери, и Кристин поискала да снима особената сцена, а брат й, който бил моден фотограф, просто й подал фотоапарата, превърнал се в част от нея от този момент насетне. Днес повече от 40 години по-късно тя е една от най-известнитемалцина жени военни фотографи.

Снимка 1 – Гробище в Иран

Снимка 2 – Бейрут

Сподели в: