Еди Мърфи – вътре в Еди Мърфи в "Срещи с Дейв"

Наскоро пристигналият в Ню Йорк Сити Дейв Минг Чанг (Еди Мърфи) е много странна птица. Има нещо у него, което не е както трябва. Изглежда сякаш не се чувства удобно в собственото си тяло. Защо ли? Може би, защото "Дейв” изобщо не е човешко същество, а космически кораб, който е приел формата на своя миниатюрен капитан. В "Срещи с Дейв” Еди Мърфи е вътре в Еди Мърфи.

Нека се запознаем с Дейв. Той е на възраст около 40 години и малко. С приятна външност и спретнато облечен – чисто бял костюм, черна вратовръзка и черна кърпичка, пъхната в джоба му, той ни напомня за времето на диското от 70-години на миналия век. Но дори да оставим настрана странното му облекло, има нещо не както трябва у Дейв. Той определено не е от квартала. Дори походката му е странна. Докато се разхожда по улиците на Ню Йорк, изтрелва единия си крак доста напред, правейки по-голяма крачка, сякаш нещо му пречи.

Вътре в "Дейв” има цял екипаж от добре обучени миниатюрни хора – един свят в друг свят, които трескаво се опитват да ръководят Дейв, всяко негово движение и всеки негов разговор. В отделните секции от "тялото” на Дейв стои трениран човек от екипажа (висок по-малко от един сантиметър), който отговаря за специфична част от анатомията на Дейв. От високотехнологично командно табло се управляват неговите движения.

Но екипажът, под ръководството на Капитана, от който Дейв е взел външния вид, преживява неща, които не са очаквани. Например, когато Дейв отпива първата си глътка вода, тя се превръща в огромна вълна, която набира скорост надолу и залива всички. Когато отива на обикновен медицински преглед, металният Дейв трябва да се бори със страховитите магнитни сили от изследванията на магнитния резонанс. А когато си прави угощение с тубичките месо, които той научи, че се казват "хот-дог”, това предизвиква експлозивна ситуация в мъжката тоалетна.

Въпреки че хората у Дейв бавно, но славно успяват да се справят с тези физически предизвикателства, те се сблъскват с нещо много по-дълбоко. Появява се проблясък на емоция, която помита екипажа и по този начин обезкуражава личността. Дейв се променя отвътре-навън и обратно.

В продължение на повече от две десетилетия Еди Мърфи се е доказал като един от най-талантливите комедийни актьори, който може да се преобразявя в най-различни образи само в един филм. В "Срещи с Дейв” удивителният му талант се разгръща повече от всякога. Тук той играе две роли – космическият кораб, с формата на човешко тяло, който управлява екипаж от 100 мини човечета, както и самият капитан, който ръководи кораба, проектиран по негово подобие. "Еди прави това, което умее най-добре”, казва режисьорът Браян Робинс.

Много преди Мърфи да стане "големият Дейв” и "малкият Дейв” на сценаристите Роб Грийнбърг и Бил Корбет им хрумва идеята за свят от малки хора, които обитават един по-голям свят кораб във формата на човек. Двамата се запознават в Йеил, където изучават драматично изкуство, след което пътищата им се разделят, за да се срещнат по късно в "Дейв”.

"Можеш да имаш страхотна идея за нещо, но истинското предизвикателство е да я превърнеш в добра и интересна история, която да е забавна и смешна”, казва Корбет.

"Досега никой не е изследвал тази идея – поне не до такава степен”, добавя Грийнбърг.

Историята на Грийнбърг и Корбет привлича вниманието на продуцента Дейвид Френдли. "Още като прочетох първата сцена, разбрах, че искам да правя този филм”, казва Френдли.

Сценарият грабва вниманието и на продуцентите Джон Бърг и Тод Комарники, които бяха заинтригувани от ексцентричната и забавна история. "Тод прочете сценария, докато се прибирахме в Ню Йорк”, спомня си Бърг, "по време на двучасовия полет той не спря да си води бележки, а когато се приземихме каза: "Трябва да направим този филм””.

Премиерна дата в България: 18 юли 2008 г.
Производител: "Regency".
Световен разпространител: "20 Century Fox".
Оригинално заглавие: "Meet Dave”.
Националност: САЩ.
Световна премиера: 11 юли 2008 г.
Времетраене: 98  мин.
 
Режисьор: Браян Робинс.                                              
Сценаристи: Роб Грийнбърг и Бил Корбет.              
Монтаж: Нед Бастил A.C.E.
Художник: Клей А. Грифит.
Музика: Джон Дебни
Оператор: Кларк Матис ASC
Костюми: Рут Картър
Продуценти: Джон Бърг, Тод Комарники, Дейвид Френдли и Арнън Милчан.                               
Изп. продуцент: Томас Хамел.                                                           
       

В ролите: Еди Мърфи, Елизабет Банкс, Габриел Юниън, Скот Каан, Ед Хелмс, Кевин Харт.

Още за Еди Мърфи

Сподели в: