„Един творчески живот“ – Какво не знаем за проф. Михаил Арнаудов?

От скоро в книжарниците се появи книга, посветена на живота и творчеството на известния български литературен историк и критик проф. Михаил Арнаудов. „Един творчески живот“ (ИК „Изток-Запад“) на Искра Арнаудова – снахата на видния фолклорист, описва страни от духовния образ на проф. Арнаудов и представя непубликувани досега материали, които допълнително обогатяват историческите факти от този период в родната ни история.

Михаил Арнаудов (1878-1978) е родом от Русе. Той е един от най-известните фолклористи, етнографи, литературни историци и критици у нас. Редовен член на Българската академия на науките, на Украинската академия на науките и на литературната академия „Петьофи“, проф. Арнаудов е и доктор хонорис кауза на университетите в Хайделберг и в Мюнстер. Изданието „Един творчески живот“ (с подзаглавие „Михаил Арнаудов отблизо“), дело на неговата снаха – Искра Арнаудова, описва живота и творчеството на литературния критик. Книгата съдържа автентичните изповеди на Арнаудов за неговата политическата дейност, за участието му в кабинета на Иван Багрянов като министър на просвещението (в периода 1 юни – 2 септември 1944 г.), за мъчителните дни на очакване на т. нар. Народен съд, за годините, прекарани в затвора, за срещите му с някои видни политически личности от този период в българската история. В „Един творчески живот“ има и неизлизали наяве до този момент материали, които допълнително обогатяват информацията за историческите процеси по това време, тъй като се спират не само върху важни факти от историята, но и върху определени личности от тази епоха.

„Един творчески живот“ отразява редица детайли за самия проф. Арнаудов, проследяващи хронологично живота му – неговата жизнена среда, бележитите творчески личности, с които той е бил свързан и които, подобно на него, са оставили трайни следи в родната културна история (проф. Иван Шишманов например). Kнигата излиза по повод тазгодишното национално честване на 135-годишнината от рождението на професора. В предговора към „Един творчески живот“ авторката Арнаудова пише: „Разказът на професора обхваща не само събитията около 9 септември 1944 г., но и последвалия ги т. нар. Народен съд, за да се спре накрая в спомените си и на годините, преминали в тежки житейски несгоди за самия него, но преди всичко за любимите му съпруга и деца.“

Сподели в: