Един политик под лупата на един политолог

Кой, как и защо определя лицата на новата номенклатура и кои са някои от тях – това разкрива книгата-разследване „Меглена Кунева“ на Антон Тодоров, с която се поставя началото на нова поредица, посветена на неизвестни за широката общественост факти, дефиниращи облика на посткомунистическия период.

Защо определени хора в България са подбирани, обучавани, получавали нужното образование и лансирани, за да стигнат до различни нива на държавната власт и на бизнеса? Защо тези хора са сякаш абонирани за властта след падането на комунистическия режим (а някои и по негово време), на какво се дължи изборът точно на тези лица, каква е технологията на набиране и присъствие в тази нова номенклатура? Кои са т. нар. промоутъри на тези хора и защо те избират за свои кукли на конци лица с такива профили? Каква е тайната на политическото „безсмъртие“ в България и устойчивостта в българската политика – свързана ли е с притежаването на полезни за българското и международното задкулисие качества? Книгата на Антон Тодоров „Меглена Кунева“ отговаря на тези и редица други въпроси, засягащи годините на преход в България и лицата, взели активно политическо участие в него.

Изданието „Меглена Кунева“ разкрива неизвестни факти от задкулисието на политическата сцена както у нас, така и в международен план. Изследването не описва цялостната картина на случилото се през годините на късната комунистическа диктатура, падането на тоталитарния режим и периода на преход; то съдържа изследователски опити, анализи на части от реално случилото се в този период, подбрани с оглед на основната тема, а именно: историята около проекта „Движение България на гражданите” и политическия генезис на неговия лидер Меглена Кунева. Сред изложените от автора доказателства са документи за участието на лидера на Движение България на гражданите в мероприятия на ЦК на БКП и Държавна сигурност, за действията й срещу България по време на нейното участие във властта и др.

Книгата „Меглена Кунева“ поставя началото на нова поредица на Антон Тодоров и издателство „Изток-Запад“ – „Задкулисието на прехода”, посветена на неизвестни детайли от безкрайно проточилия се и турбулентен български преход.

Сподели в: