Единственият роден театър на слепите постигна успех в Хърватска

Единственият по рода си театър на слепите у нас – “Невиждан театър”, събра овациите на участниците в Световния театрален фестивал на слепите в Загреб. Изложението се проведе за трета поредна година в хърватската столица.
   
Участниците във фестивала били смаяни от представения на видеоматериал театър на сенките с кукли, изигран от напълно слепи младежи. Всички актьори в “Невиждан театър” са възпитаници на училището “Луи Брайл”. Историята му започва преди 4 години, когато случайността среща режисьора и преподавател в Националната академия на театралното изкуство Велимир Велев с преводача Блажо Николич, който по своя инициатива му предлага да работи със слепите деца. Оттогава до днес Театралната академия с децата от училището за слепи в кв. Надежда е изминала дълъг път. В работата й Велимир Велев въвлича актьори от ВИА Театър и така театърът и училището със специалната подкрепа на директора Донка Димитрова създават „Невиждан театър”.

Директорът на хърватския фестивал и ръководител на най-стария в света професионален театър на слепи и слабовиздащи “Нов живот” Войн Перич направи специлно обръщение в последния му ден: “Такова нещо никой не е правил до момента в света. Това е едно ваше лице, автентично уникално и само ваше, много интригуващо и интересно. Това, което бих искал да предам на културните институции в България, към които би трябвало вашия театър да се обърне за подкрепа е, че Велимир Велев тук в Загреб е показал огромна отдаденост към каузата на слепите и заинтригува не само нас, но и всички участници на фестивала със своята работа в България. Мисля, че ако продължи това и ако тези деца и студенти работят с упорство, би могъл скоро да достигне един връх на театъра на слепите в световен мащаб. А България ще получи своя запазена културна марка, която ще бъде позната и известна по целия свят. Смятам този млад театър в България за един сериозен театрален феномен. Ще се радваме културното сътрудничество между България и Хърватска да продължи чрез нашите театри и ние да бъдем още един мост, който ще свърже двете ни страни.”
   
Първите две представления, върху които започва работа младата трупа са „Среща в облаци” – първият в света спектакъл с марионетки представен от слепи с нулево зрение; „Сянката на моята душа” – първият в света спектакъл на сенки, в който слепи по рождение, без да са виждали светлина и как от нея се образува и изменя сянката, създават с движението на телата си образи от светлина и сенки.
   
Цветовете на Тъмнината” е името на последната пиеса, която Велимир Велев поставя заедно със слепите актьори. Премиерата на представлението се състоя през април в края на миналия сезон на сцената на Младежкия театър и е продуцирано от Блажо Николич и ВИА Театър. “Цветовете на Тъмнината” е интерактивен сензитивен спектакъл в пълен мрак, където публиката участва в сценичното действие. В него ролите на зрители и актьори се сменят – зрителите стават невиждащи участници, а слепите актьори са техните помощници и водачи в играта на тъмното пространство. Това ще е представлението, с което “Невиждан театър” ще открие сезона тази година в края на месеца.

Сподели в: