Европейски музикален фестивал представя класическа музика с "Концертмайсторите"

На 9-ти април 2010 г. от 19:30 ч. в зала “България” изключителният български пианист Людмил Ангелов ще се срещне за първи път на сцената с един млад български диригент и композитор – Костантин Илиевски. В програмата ще прозвучи увертюра „Севилският бръснар” от Росини, Клавирен концерт №1 от Ференц Лист и Симфония №5 от Л. ван Бетовен. Концертът с Класик ФМ М-Тел оркестър е част от престижния цикъл «Концертмайсторите», който се радва на голям интерес от страна на публиката и вече осем години дава сцена на успяващите в чужбина български музиканти. Тази година събитието е част и от културния афиш на юбилейното, десето издание на Европейския музикален фестивал, който се организира от Кантус Фирмус и Класик ФМ радио.

Константин Илиевски е едва 31 годишен, но със сериозна международна кариера, като диригент и

Константин Илиевски

композитор. Роден е в семейство на музиканти. Завършва Средното музикално училище в Братислава, специалност дирижиране при проф. Зденек Билек и пиано при проф. Петър Черман. Два пъти печели Конкурса за ученици от словашките музикални училища през 1996 и 1998. Като пианист е свирил с различни оркестри в Европа, изнасял е и самостоятелни концерти в България, Словакия, Чехия, Унгария, Германия, Холандия и САЩ. През 1996 едва 17-годишен Константин Илиевски основава Международен младежки камерен оркестър в Братислава, (понастоящем – Международна симфониета), с който е реализирал множество концерти и се е изявявал на музикални фестивали. През ноември 2007 дебютира с грандиозен успех в Златната зала на Виенската Музикферайн с камерен  оркестър „Wiener Concert-Verein”. Носител е на множество международни награди. Реализирал е записи за Българското и Словашкото национално радио.

Константин Илиевски е главен диригент, артистичен директор и композитор в резиденцията на „Симфониета дел Арте”.  Негови композиции успешно са изпълнявани в Австрия, Германия, Холандия, Словакия, Чехия, България, Унгария, Русия и САЩ. Пише и филмова музика за която е отличен с няколко награди от международни филмови фестивали в България.
От 2002 Константин Илиевски живее в Мархфелд, Австрия. 

Людмил Ангелов е един от любимите пианисти на родна сцена. Лауреат е на Международния Шопенов конкурс, прославил е българската клавирна школа с множество награди от международни конкурси и престижни музикални форуми, преподавател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо, Испания. Още с първите си концертни изяви показва качествата на голям артист – техническа брилянтност и артистично себеотдаване. През сезона 1987/1988  Людмил Ангелов представя цялото клавирно творчество на Шопен в цикъл от дванадесет концерта. За това уникално събитие получи отличието “Млад музикант на годината” в България. Участвал е и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, концертните зали на Московската и Миланската консерватории и др. Людмил Ангелов живее и работи в Испания. През 2010 г. е канен да участва в журито на юбилейния конкурс „Фредерик Шопен” във Варшава.

Вижте още:
Нов симфоничен оркестър ще изнесе априлски концерт

Сподели в: