"Европейски музикален фестивал" е сред най-престижните фестивали в Европа

Преди дни форумът получи лейбъла за 2017-2018 на платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа". "Европейски музикален фестивал" получи званието "Remarkable festival" за периода 2017-2018, с което защити реномето си след първоначалното сертифициране от платформата ЕФФЕ през 2015 година. Носителите на лейбъла, сред които са някои от най-реномираните фестивали в Европа, са избрани след прецизна селекция от международно жури с председател Джонатан Милс. Първоначално, всеки фестивал получава и оценка от експерти на национално ниво. "Европейски музикален фестивал" в София бе определен като "един от най-престижните музикални фестивали в България, събрал заедно известни артисти, които биха били чест за всяка професионална сцена". Професионалната оценка акцентира също върху "изключителната програма на форума, фокусирана върху европейските традиции и представяща музикалното и културно богатство на Европа".

Тази година "Европейски музикален фестивал" се провежда за 17-и пореден път. Богатата програма предлага разнообразие от музикални жанрове – симфонични и камерни концерти, джаз, клезмер и world music, европейски танцов фолклор. 

Официалната церемония на отличените с лейбъла ще се проведе на 4 май по време на срещата на ЕФФЕ във Висбаден, където носителите ще могат да участват в специални събития за обмяна на опит, информация и създаване на контакти. Освен престиж, получаването на лейбъла от ЕФФЕ дава и редица предимства за избраните фестивали. Те имат достъп до информационния портал на организацията, където се помества информация за всички отличени фестивали. Така програмата на фестивала става лесно достъпна за нова аудитория, артисти, културни организации, спонсори и медии.

За Европейски музикален фестивал:

Създаден през 2001 година "Европейски музикален фестивал" се развива динамично и бързо привлича вниманието на публиката с качествени артистични прояви и богата програма. Форумът се утвърди като един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Васко Василев, Шломо Минц, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др. Петнадесетото издание на фестивала през 2015 г. представи един от най-реномираните европейски оркестри – Academy of St Martin in the Fields. През септември същата година, фестивалът стана носител на престижната Награда на София за ярки постижения в областта на културата за 2015 г.

ЕФФЕ – "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" е инициатива на Европейската фестивална асоциация и представлява портал за граждани и специалисти, които искат да се запознаят отблизо и да участват в различни европейски фестивали. ЕФФЕ е международна платформа, свързваща европейските фестивали, посветени на своите общности, отдадени на изкуството и изповядващи европейски ценности. Нейната цел е да предоставя актуална информация за фестивалите на публиката по цял свят, както и да насърчава участието й в тези фестивали. Президентът на Европейската фестивална асоциация Дарко Бърлек заяви: "Инициативата ЕФФЕ постигна пряка връзка с голям брой фестивали, чрез обединяването им в уникална общност. Това е истински дар за европейската култура и нейното изключително разнообразие." Инициативата ЕФФЕ ясно демонстрира как европейските фестивали и техният отзвук премахват всички граници, като изграждат нови връзки сред фестивалните общности и осигуряват достъп на нова публика до културните събития.

Сподели в: