Европейски музикален фестивал Варна се открива на 24 март

Опера, симфоничен концерт, мюзикъл и балет в програмата на Държавна опера Варна от 23 до 27 март.

„Травиата” със Станислава Иванова, Арсений Арсов и Свилен Николов на 23 март

Най-популярната опера на Верди “Травиата”, която е включена в Златния фонд с основни репертоарни заглавия на Варненската опера от основаването й до днес, ще бъде представена отново на 23 март от 18.00 ч. Диригент Иван Филев, режисьор Александър Текелиев. В ролята на красивата куртизанка Виолета Валери ще се превъплъти младото сопрано Станислава Иванова, носителка на най-престижната награда в областта на музикалното и танцово изкуство в България – “Кристална лира” 2010. Нейни партньори на сцената ще бъдат солистите на Варненската опера Арсений Арсов (Алфред), Свилен Николов (Жермон) и др.

Европейски музикален фестивал – Варна 2011 се открива на 24 март.

Европейски музикален фестивал – Варна 2011 се открива на 24 март от 19.00 ч. със симфоничен концерт, посветен на 200-годишнината от рождението на Ференц Лист (1811-1886). Под диригентството на Георги Димитров Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна, солистите Веселин Станев – пиано и Линка Стоянова – сопран, както и хорът на Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс Варна, с главен художествен ръководител и диригент Ганчо Ганчев, ще изпълнят: Увертюра към операта „Танхойзер” от Вагнер, Концерт за пиано и оркестър 2 от Лист, Смъртта на Изолда от операта ”Тристан и Изолда” от Вагнер и Магнификат от симфония „Данте” от Лист.  

Георги Димитров завършва Българска държавна консерватория в София със специалности оркестрово дирижиране и цигулка, специализира при Евгени Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург, дирижира всички български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др.
Творческата му биография е свързана с Пловдивската филхармония, Русенската опера, Софийската опера, Симфоничния оркестър на Република Сан Марино. От 2000 г. Димитров е главен директор на ОФД Русе, от 2005 до 2009 – директор на ОФД Пловдив и от 2009 – главен диригент на ОФД Русе. Неговият стил съчетава силен темперамент, колоритно въображение и изключително диригентско умение.
Пианистът Веселин Станев, роден във Варна (1964), завършва ДМА „Проф. Панчо Владигеров” и Московската държавна консерватория при проф. Дмитрий Башкиров от Още като студент участва в престижните международни конкурси “П. И. Чайковски” (Москва, 1982) и “Маргарита Лонг” (Париж, 1986), където печели награди, с които прави сериозна заявка за световна кариера. След специализацията при Алексис Вайсенберг в Париж (1988-1990) следват рецитали и турнета в Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Япония, България, Русия и т.н. Навсякъде музикалните критици отбелязват необикновената виртуозност и музикалната индивидуалност на пианиста, които го отличават от мнозинството превъзходни, но ординерни изпълнители. Веселин Станев, който живее във Франция и Швейцария, винаги се връща с удоволствие във Варна, за да свири пред родна публика.

Линка Стоянова (сопран) завършва НУИ “Добри Христов” във Варна, специалност оперно пеене в класа на Златка Кунчева, специализира в продължение на три години в Лятната певческа академия в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято” под ръководството на Маргарита Лилова – камерзингер на Виенската Щатсопер. Носител е на ІІ награда в Младежкия музикален конкурс “Бряг на надеждата” (Добрич, 1999). Репертоарът й включва Мими от “Бохеми”, Чо-Чо-Сан от “Мадам Бътерфлай”, Тоска от едноименната опера на Пучини, Леонора от “Трубадур”, Елизабет от “Дон Карлос”, Елвира от “Ернани”, Амелия от “Бал с маски”, Аида от едноименната опера на Верди, Одабела от “Атила”, Дездемона от “Отело” (Верди), Неда от “Палячи” на Леонкавало, Дона Анна и Дона Елвира от “Дон Жуан”, Графинята в “Сватбата на Фигаро на Моцарт, Реквием – Моцарт, Реквием – Верди, Микаела от “Кармен” на Бизе и др. В последните години певицата се изявява в оперните театри на Германия, Австрия, Италия, САЩ, Испания, Португалия, Норвегия, Дания, Белгия, Франция. Гостува на сцените на Националната опера в София, Оперните театри в Бургас, Русе, Пловдив и Стара Загора. От 2005 г. е щатен солист на Варненската опера.

Мюзикълът „Мamma mia” на 25 март

Мюзикълът „Мamma mia” на Варненската детско-юношеска опера, изграден по хитовия мюзикъл с хитовете на вечната АББА, отново ще зареди публиката с доброто си настроение на 25 март от 18.00 ч. Диригент Ганчо Ганчев, режисьор Костадин Бандутов, художник Тодор Игнатов.

Концерт на младите балетисти от НУИ „Добри Христов” на 27 март

На 27 март от 18.00 ч. младите балетисти от НУИ „Добри Христов” ще демонстрират уменията си в класическия танц. Най-талантливите от тях ще се влеят в следващите години в редиците на Държавна опера Варна. В традиционния балетен концерт през тази година участват Ивета Стоянова, Диана Добрева, Джулия-Магдалена Пенчева, Симона Антонова от випуска на Любомир Кацаров, както и ученици на преподавателите: Екатерина Чешмеджиева, Биляна Георгиева, Нина Иванова, Елица Каменарова, Цветалина Нахабедян, Гергана Георгиева, Мария Дражева, Златина Иванова. В програмата: вариации от класически балети и съвременни хореографии по музика на Адам, Делиб, Минкус, Чайковски, Й. Щраус, Вивалди, Бизе-Щедрин, Менсън, Макинит, Шакира. Корепетитори: Звезделина Тодорова, Цена Атанасова, Веселин Иванов.

Билети по 10, 15, 20, 30 лв; ученици и пенсионери 5 лв; деца 4 лв (детски спектакли); Пакет "Фамилия Опера" за четирима по 5 лв. с обща цена 20 лв. Заявки на тел. 665 022, 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg
Билети и информация за концерта на Европейския музикален фестивал ще намерите на касата на Варненската опера и в офиса на Елит Мюзик – телефон 052 390 801.

Вижте още:
Варненски "Фауст" с номинации за "Икар" гостува в София

 

Сподели в: