Европейски дни на наследството ще се проведат в Монтана

Монтана е един от градовете – домакини на Европейските дни на наследството. През тази година те ще се проведат от 26 до 28 септември. Като партньори на Министерството на културата са включени още общините Видин и Чипровци, съобщи за Kafene.bg Нели Василева – главен експерт "Култура и вероизповедания" в Община Монтана.

През 2008 г. Европейските дни на наследството преминават под мотото “Заедно в многообразието”. Националната тема на Дните е обвързана с Европейската година на междукултурния диалог.

В рамките на програмата в Монтана ще се проведе национално ателие "Културно многообразие и диалог между култури”. То ще се състои на 27 септември 2008 г. от 12:30 часа в заседателната зала на Общински младежки дом. С презентации и лекции в ателието ще се разискват най-актуалните теми в сферата на културните политики. Сред тях са “Диалогът като катализатор на регионално развитие”, “Публични фондове и културно наследство: проблеми и възможности”, “Еевропейската конвенция за ландшафта”, “Културното наследство като фактор за устойчиво развитие”, “Културен календар и регионални политики”. Темите ще бъдат представени от доц. Иван Кабаков и Георги Вълчев от СУ "Св. Кл. Охридски”, Цвета Андреева, Доля Йорданова, Надя Стоянова и д-р Петър Миладинов от  Министерство на културата. В разискванията ще се включат представители на местната власт, музеите и културните институции от областите Видин, Враца и Монтана.

Два дни по-рано в Монтана ще се състои и една от изявите в рамките на европейския проект “Класове на наследството”, насочен към ученическата аудитория. Във връзка с тази инициатива Надя Стоянова – младши експерт от дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в Министерството на културата и Мариела Велчева – етнолог, ще представят лекция и мултимедийна презентация за традиционната българска къща, за нейните помещения и предназначението им, за характерни предмети от бита, които вече са забравени, но са играли важна роля в живота на предците ни. Събитието ще бъде на 25 септември 2008 г. от 14:30 часа в Общински младежки дом.

С фотоизложба “България – страна на древни цивилизации” и празничен концерт на крепостта “Баба Вида” на 26 септември 2008 г. официално ще бъдат открити Европейските дни на наследството 2008. Във Видин ще се състои и дискусията "Възможности за финансиране на културни проекти чрез програма култура 2007-2013 на ЕС”.

В рамките на програмата на Европейски дни на наследството е включена и изложба с чипровски килими. Тя ще бъде открита на 28 септември 2008 г.в балканското градче.

Сподели в: