Европейски дизайнери и артисти идват в София за Международна лятна академия

От 11 до 22 юли в София ще се проведе второто издание на Междунaродната лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси Know-How / Show-How. В нея ще вземат участие водещи европейски дизайнери, артисти и експерти.

Ще бъдат проведени четири петдневни творчески работилници с предварително подбрани български и чуждестранни студенти и професионалисти от сферата на графичния дизайн и близки до него дисциплини.

Водещи на работилниците ще бъдат дизайнерите от холандското студио PutGootink, модния холандски колектив Painted, българският фотограф Веселина Николаева и немската артистка Ута Айзенрайх.

Работилниците ще се проведат в ателиетата на Националната художествена академия, която е партньор по проекта.

По време на едната от работилниците участниците ще работят със старопечатни книги от постоянната експозиция на Музей за история на София и книги от научната библиотека на музея, като целта е да създадат артистични проекти, които комуникират книгите към широката публика.

Те ще бъдат представени в изложба с постери, видео инсталации и рисунки, която ще бъде открита на 15 юли, петък, от 18:30 часа, в залата за временни експозиции на Музей за история на София и ще остане там до 22 юли.

Вторият уъркшоп, с модния колектив Painted, ще изследва фонда за български народни носии на Националния етнографски музей в София. Участниците ще бъдат вдъхновени от българския костюм в изработването на нова колекция, която ще бъде представена със специална хореография в пространството на Музей за история на София на 15 юли, петък, от 18.00 часа. Създадените обекти ще могат да бъдат видени до 22 юли в Националния етнографски музей.

През втората седмица работилниците ще имат за цел да развият уменията на участниците да разказват истории чрез средствата на документалната фотография и чрез формата на късометражния филм. Резултатите ще бъдат представени на 22 юли в двора на Ателиетата на Националната художествена академия на бул. „Дондуков” №56 от 18.00 часа с изложба и прожекции.

Паралелно с провеждането на творчески работилници, Академията предлага и богата програма с вход свободен и осигурен превод на български език – публични презентации, прожекции, вечерни лекции на гостуващите ментори и еднодневен дизайн форум.

Програмата е ТУК.

Свободната програма на Know-How / Show-How е платформа и за представяне на локално познание, като темата тази година е концентрирана в търсенето на вдъхновение от нашето минало. Включени са лекции на доц. д-р Кристина Борисова от НХА за старопечатните книги от гледна точка на техния създател и на д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика към БАН за орнаментиката в българския традиционен костюм.

Темата за свързването с нашето минало и за неговото бъдещо съхранение и интегриране в съвременния контекст ще бъде по-подробно застъпена в рамките на специалния форум Know-How / Show-How Podium на 16 юли, събота, заедно с водещите имена в холандския дизайн – Юрген Бей и Линда вон Дюрсен, както и антрополога Клементин Делис. Заедно с тях ще бъде отворен диалог за ролята на дизайнерите и творците за иновативното представяне на натрупаното познание от миналото чрез съвременните инструменти и възможности за комуникация с публиките. Ще станат ясни предизивкателствата пред българските музеи, както и възможност да се надникне зад процесите на създаване на визуалните идентичности на два от музеите за съвременно и модерно изкуство в Холандия, които обновяват напълно начина, по който се комуникират музеите там днес, както и на Музея за съвременно изкуство в Чикаго. Ще бъдат споделени иновативни подходи за отваряне на музейните колекции към публиките, нови подходи в изложбения дизайн на колекции и проекти за свързване между майстори-занаятчии и дизайнери.

Отваряйки диалог с креативната сфера и канейки чуждестранни експерти, инициативата има за цел да окуражи новаторските подходи в представянето на музейни колекции у нас и трансфера на добри практики.

Всички събития във вечерната програма и Know-How / Show-How Podium са с вход свободен и осигурен превод на български език. Академията се организира от Фондация “Бюро култура” (София) и Фондация NowHow (Амстердам), в партньорство с Националната художествена академия, Културния център на Софийския университет, Гьоте институт, Музей за история на София и Етнографски музей, София, които са домакини на програмата.

Международната лятна академия Know-How / Show-How очаква с нетърпение столичани и гостите на столицата по време на всички събития от отворената си програма и Know-How / Show-How Podium!

“Международната лятна академия Know-How/Show-How” се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура” `2016 на Столична общинапрез.

Публичната програма на „Международната лятна академия Know-How / Show-How“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма „Европа” `2016 на Столична община.

Сподели в: