Европейски ден на езиците в Полския институт

На 26 септември 2007 г., сряда, от 12 до 16 ч., в Библиотеката на Полския институт (ул. “Веслец” 12) ще се отбележи Европейски ден на езиците – празник на езиковото разнообразие и изучаването на езици.

Съорганизатори на събитието са Френски институт, Институт Сервантес, Гьоте Институт, Полско културно-просветно дружество “Владислав Варненчик”.

Поканени са българи, които знаят полски език, а също така и поляци, които имат желанието да поговорят на полски за разговор с “жива книга” от 12 до 16 ч. В ролята на “живи книги” ще видите поляци, живеещи в България.

Полският език е от западнославянската група индоевропейски езици. Поради структурата си той се отнася към флексивните, синтетични езици. Като отделен език полският започва да се оформя през X век, като изиграва важна роля за възникването и развитието на полската държава. Най-старите записани полски думи са от XІІ век, а най-старото пълно изречение на полски е намерено в латински текст от 1270 г. До XІV в. полският език съществува под формата на регионални и народни говори. Литературният език се оформя през XV и XVІ в., което доказва богатата ренесансова литература, създадена на полски език.

Броят на ползващите полски е над 40 милиона, от които над 38 милиона живеят в Полша. Най-големите тълковни речници съдържат над 130 000 думи, от които 20 000 се употребяват в ежедневното общуване. Все повече хора изучават полския като чужд език. Техният брой е около десет хиляди в целия свят, от които една трета изучава езика в университетите и езиковите школи в Полша. Някои с изумление откриват в полския думи, познати от матерния им език. Всички разбират какво пише във вестниците, още повече, че заглавията звучат така: Racjonalna polityka ekonomiczna, Korupcja koalicji, Konferencja prаsowa ministra finansow и т. н. И всичко това е на полски!

Сподели в: