Европейска нощ на учените в 14 града в България

Търсите нещо специално в петък вечер? В такъв случай не пропускайте петъка на 30 септември, когато ще се проведе Европейска нощ на учените 2016. България ще участва в инициативата за 10-ти юбилеен път с научна програма от 11 града, което е повече от всякога преди. Родните градове-участници са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Благоевград, Стара Загора, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен. Повечето от събитията са с начален час 18:00 часа, а основната научна сцена в София ще бъде в София Тех Парк с официално откриване от 19:00 часа.
                             
Българската програма предвижда експерименти, демонстрации, национални конкурси, научни кафенета, презентации, изложби и тематични дебати. Събитията са насочени към деца, младежи, техните родители и учители, както и към недостатъчно добре представените групи в обществото.
                                                     
Европейската нощ на учените е инициатива на Европейската комисия и обединява събития от над 250 града в Европа и по света в последния петък на месец септември. В Нощта университети и научни институти отварят врати и организират събития, които имат за цел да представят науката по интересен и заинтригуващ начин, да доближат учените до широката общественост и да поощрят младите хора да изберат научна кариера.
                                                     
Българското участие е обединено от проекта „Fresh“, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“. Основната цел на проекта е подобряване на общественото разбиране за науката и по-голяма ангажираност на научния свят към проблемите на обществото.
                                                     
Пълната програма по градове може да намерите на уебсайта на нощта на учените.
                              

Сподели в: