"Европа танцува" на 8 май под куполите на Ларгото

Събитието от "Европейски музикален фестивал" 2017 е с участието на професионални и любителски танцови състави и Софийския духов оркестър. "Европа танцува" е поредното събитие от програмата на "Европейски музикален фестивал" тази година.

По повод 9-ти май, Деня на Европа, форумът ще представи концерт в самия център на столицата, предназначен за широка аудитория. На 8-ми май от 16:00 часа под куполите на Ларгото ще танцуват професионални и любителски състави, които са подготвили палитра от традиционни танци на европейските народи. Чешка полка, австрийски валс, италианска тарантела, полска мазурка и още румънски, гръцки, испански и норвежки танци ще може да види и чуе публиката в този уникален музикално-танцов проект. Разбира се, българската фолклорна традиция също ще бъде представена подобаващо в спектакъла. В изпълненията ще участват 15 танцьори от трупата на Нешка Робева "National Art", танцови двойки от формация "Азтиденс", специализирана в областта на европейските народни танци, както и детски фолклорен ансамбъл "Здравец" с ръководител Георги Стоянов. Много хумор, добро настроение и изненади за публиката са подготвили и водещите на концерта – изявените артисти от Държавния музикален и балетен център Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски.

Музиката ще се изпълнява на живо от Софийския духов оркестър под диригентството на Юли Дамянов. Концертът бе планиран и обявен за откритото пространство на площад "Независимост", но поради неблагоприятната метеорологична прогноза за 8 май ще се проведе на закрито – в  "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика". Входът за събитието е свободен, а достъпът до пространството е откъм подлеза между Министерския съвет и Президентството и откъм входа на метрото (църквата "Св. Петка Самарджийска"). 

"Европа танцува" се организира със съдействието на Полския институт и Унгарския културен институт в София. През този месец в рамките на "Европейски музикален фестивал" предстоят още концертите на Веско Пантелеев – Ешкенази с музика от Вивалди и Пиацола на 20 май, както и на Смесения хор на Университет Bucknell от САЩ на 31 май.

Сподели в: