Еврейски фестивал забърква литература, кино и еврейски рецепти

Едни от най-талантливите представители на еврейската общност у нас ще представят разнообразието и същността на своята култура и бит на първото издание на фестивала "Шалом София", което ще се проведе на 15 септември (неделя) от 11,00 ч. пред Националния дворец на културата.

Проявата е напълно безплатна и е инициирана от Организацията на евреите в България "Шалом" с подкрепата на Столична община. Идеята на "Шалом София" е да се превърне в традиция, както е с подобни фестивали в Румъния и Унгария.

"Ние евреите, сме неразделна част от това общество и чрез тази инициатива протягаме ръка и искаме хората да ни опознаят още по-добре", коментира д-р Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ "Шалом".

Във фестивалните палатки желаещите ще имат възможността да се потопят в еврейското кино, литература и знание.

Сред специалните гости на събитието са известните на международната сцена Амир Гвирцман и изпълнителите от "Amsterdam Klezmer Band", които са считани за посланици на еврейската музикална култура и се радват на голям интерес от страна на младите хора по света.

За най-малките гости организаторите са подготвили множество изненади и игри, които да запознаят децата по подходящ начин с най-любопитното от тази култура.

С помощта на всички желаещи в най-големия тиган в България известният тв кулинарен водещ Ути Бъчваров пък ще приготви огромна шакшука – еврейския вариант на миш-маша, а майстори-хлебари ще замесят и изпекат ритуален еврейски хляб, наречен хали.

Сподели в: