Евгени Филипов: Продължавайте да четете

Евгени Филипов е финалист в конкурса на Kafene.bg – "Новелови награди" 2009. Студентът по международни икономически отношения успя да впечатли журито в конкурса с новелата си „От начало до край и обратно“. След приключването на конкурса, сайтът за култура Kafene.bg и издателска къща "Сиела" издадоха сборника "Новелови награди 2009" с творбите на тримата финалисти – Биляна Атанасова, Евгени Филипов и Елица Бонева.

Очакваше ли да си сред тримата финалисти на конкурса за млади автори “Новелови награди”?
Имах своите надежди, разбира се. Когато се сдобих с миналогодишния сборник обаче изпитах сериозни колебания, понеже нивото на конкурса се оказа наистина високо, а фантастичният жанр не беше особено застъпен. Но това само усили радостта ми, когато разбрах, че съм в тройката!

Би ли разказал малко повече за себе си, с какво се занимаваш? Учиш ли нещо?
Следвам Международни икономически отношения в Икономически Университет – Варна. Остават ми още две години за бакалавърска степен, а после – ще видим.
През свободното си време обичам да посещавам и сбирките на Клуба на знаещите “Делфин”.

Как се появи идеята за новелата ти „От начало до край и обратно“?
Обичам да разработвам фантастични светове – географията им, историята им, народите им. Това е нещо като хоби, упражнение на мисълта. Безкрайните равнини от новелата ми са свят, бегло споменат в друга моя творба преди доста години. С времето светът оживя в мислите ми, сдоби се със своите герои. И миналата година реших, че е дошло и неговото време.

Откъде разбра за конкурса на Kafene.bg?

Честно казано, беше щастлива случайност: майка ми прочела за конкурса в списание и ми разказа за вашата инициатива. За което съм й безкрайно благодарен.

  

Тримата финалисти в конкурса "Новелови награди 2009"

Участвал ли си в други подобни конкурси?

Конкурсът на Kafene.bg и издателство Сиела е най-сериозният форум, на който съм се включвал. За пръв път завърших произведение с такъв обем. На три пъти съм участвал в ежегодните конкурси на списание Shadowdance за кратък фантастичен разказ и два пъти завърших на трето място. Но там ежегодно постъпват много разкази и конкуренцията е доста сериозна.

За първи път ли публикуват твой текст?
Това е моят дебют в книжен формат. Няма по-голямо удоволствие от това да видиш името си на корица и да разлистиш страниците на собствената си творба!

Отдавна ли пишеш и в какъв жанр пишеш най-често?
Започнах да пиша още преди пет-шест години, но ми трябваше доста време, за да израсна до своя стил – процес, който още не е завършил. От самото начало ме влече към фантастичните произведения. През последните три-четири години също така започнах да се интересувам от конкурси и форуми. За съжаление поради липса на време много творби си остават единствено проекти и добри пожелания.

Имаш ли някакви планове за твоя бъдеща творба? Какво да очакваме в бъдеще от теб?
Планове – безброй! Измислил съм много сюжети за романи. Но реализацията все още куца. През последната половин година завърших фентъзи роман, но дори аз осъзнавам, че съм още далеч от желаното ниво. Все пак, надявам се през някой хубав ден да се появи в книжарниците.

Четеш ли съвременни български автори и има ли някой, който да те е впечатлил?
Интересувам се основно от фентъзи и наблягам повече на разкази и новели. Последният български роман, който прочетох беше “Десет на минус девета” от Николай Теллалов.

Любима книга и автор?
Наистина ми е трудно да кажа. Изчел съм огромно количество качествени книги. Мисля, че все още не се е появила книгата, която мога да определя като най-добра.
От авторите обичам  да чета Тери Пратчет и Джордж Мартин.

Би ли пожелал нещо на читателите на Kafene.bg?
Продължавайте да четете!

Сподели в: