Евгения Тотева: Рисуването с пръсти ни разтоварва от натрупаните емоции

Евгения Тотева е завършила техникум по архитектура и сторителство, дълго време е работила в областта на строителството, вътрешния и ландшафтния дизайн. От 10 години е намерила друго поле за изява – живопистта. Започва да рисува с маслени бои, които нанася с пръсти върху платното. Има много самостоятелни изложби в България и чужбина. Heйни картини са притежание на колекционери от България, Сърбия, САЩ, Германия, Турция, Албания. През 2009 г. създава "Арт център – Jenny", в който води курсове по рисуване и арттерапия.
До 16 април 2011 г. в галерята може да разгледате 13-тата й самостоятелна изложба с мотото "Хармония".

Какъв е акцентът в новата Ви изложба? Има ли нещо ново, по-различно?

Новата изложба се казва "Хармония" – хармонията вътре в нас, с природата, със заобикалящия ни свят. А акцентът са цветята, нарисувани през моята душа, през моето вътрешно виждане. Различното е точно в тези картини с цветята, защото много отдавна не бях рисувала цветя.

Продължавате ли да рисувате с пръсти? Какво Ви носи тази техника?
Да, продължавам да рисувам с пръсти и смятам, че това е много приятен начин да "разтоварим" натрупаните вътре в нас емоции.

Имате ученици и последователи. Кое е основното, на което искате да ги научите?
Арт терапията е едно от основните ми занимания. Имам нови ученици, а хубавото е, че някои от старите продължават да се занимават с този начин на рисуване и искрено се надявам, че в скоро време може да видим и изложба на някой от последователите ми.

Къде е мястото на изкуството в живота ни?
След откриването на Арт центъра изкуството е основна част от моя живот. Получава се много добре, защото успях да съчетая, както се казва, полезното с приятното. А изкуството заобикаля всички ни, стига да имаме сетивата за него. Самата природа е най-голямото изкуство.
 
Имате ли любими теми на работа? Цветове?
Не мога да кажа, че имам любима тема, рисувам това, което ми е приятно, но се улавям, че в определени периоди преобладават различни цветове. Напоследък доминират тюркоаз и синьо.       

Какво Ви е необходимо, за да творите? Търсите ли усамотение? Излизате ли сред природата?
За съжаление все още рисувам предимно през нощта. Може би, защото ми е по-спокойно, а и през деня водя курсове по арт терапия. А сред природата, в планината ходя, когато имам време, но се постарах да направя самата галерия като малка градина.
 
Какво бихте пожелали на българските творци?

На българските творци пожелавам нови вдъхновения за творчество. Нека всички да се опитаме да покажем и да възпитаме нашите деца да виждат и разпознават красивото в живота.
      
А на всички Ваши почитатели?
Щастлива съм да бъда заобиколена от хора, които изразяват възхитата си и ме вдъхновяват да продължавам напред. Сигурна съм, че всеки може да намери късче за себе си във всеки вид изкуство, но е много приятно, когато намират това късче в моите картини. Благодаря на всички мои почитатели, които посещават
изложбите ми и следят редовно сайта и фен страницата на галерията, а на тези, които не са видели последната изложба – заповядайте в Арт центъра!
       
     

Сподели в: