Ева Пенева и Юлиян Йорданов – с обща изложба във Варна

 Галерия Тео във Варна (ул. "Македония" 34) представя двама добре познати и утвърдени автори  – Юлиян Йорданов и Ева Пенева, със съвместния им проект – „Графика за четири ръце”. Една идея, отлежавала във времето и реализирана като едно в различни изразни средства.

Юлиян Йорданов е представил 13 свои графични решения, както на познати теми като „Леда”, „Мойсей”, така и на „Ухание”, „Изкушение”, „Стремеж”… в неповторимия си стил и майсторски рисунък. Изящен, верен на детайла, той ни изкушава да надникнем в реалностите на неговата фантазия и да се потопим в един приказен свят.

Ева Пенева е направила графични реплики в стъкло на всяка една от творбите на своя съмишленик, като е използвала три лично свои техники. При първата от тях е рисувала не с боя, а със стъкло в стъклото. При втората е използвала метални елементи (също в стъклото), но не се е ръководила дословно от първообраза. При третата технология наглед самата графична плоча е погълната от стъклото. Стъклените творби са уникат от топено Тифани стъкло, подписан от авторката с чувство за хумор – екземпляр 1/1.

Изложбата продължава до 20 октомври 2008 г.

Сподели в: