Ева Давидова, Сашо Стоицов и Симеон Стоилов спечелиха годишни награди за съвременно българско изкуство

Ева Давидова, Сашо Стоицов и Симеон Стоилов спечелиха Годишните награди за съвременно българско изкуство на М-Тел.

Снощи в Пловдив Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на мобилния оператор връчи наградите на тримата млади автори.Всеки един от тях получава парична награда в размер на 2000 лв. и грамота, както и откупки от фирмата.

Журито тази година беше в състав Елисавета Мусакова, Димитър Грозданов, Катрин Сариева, Димитър Чолаков и Младен Младенов. Наградените автори бяха избрани между 45 художници с ярки изложби и/или авторски изяви през 2007 г. Техни творби бяха селектирани за участие в третата годишна изложба на проекта, която бе закрита официално вчера с церемония по награждаването на отличените автори. Освен с изложбата всичките 45 художника са представени и в специално издаден каталог.

Тази година проектът даде възможност на българските автори да пристъпят смело и категорично извън рамките на галериите със статични експозиции. Изложбата на проекта беше уникална за България не само по мащаб, но и поради избора на пространства – разположена на 2000 кв.м. площ в старите тютюневи складове на град Пловдив и в сградата на архитектурния паметник Баня Старинна.
 
Необичайната изложбена площ, осигурена от организаторите, допринесе в голяма степен за изключителния успех и категорично положителния отзвук на тазгодишното издание на проекта, провокирайки участниците да потърсят нетрадиционни форми за своята изява. Факт е, че почти половината от тях представиха творби, подготвени специално за изложбата. Това е причината тазгодишната експозиция да се слее с артистично бохемския дух на Пловдив и същевременно с уникалния исторически контекст, който задава пространството на Баня Старинна.

"Изненадан съм от многото силни творби в проекта. Те носят потенциала да дразнят и събуждат сетивата. Изложбата излиза извън рамките и традицията”, коментира Марк Глоьде, специален гост на проекта. След като се запозна с творбите, той сподели, че българското изкуство се връща на световната арт карта и всичко, което се случва у нас в тази област, заслужава внимание. "Смятам, че с тази изложба и в българското изкуство като цяло се получава диалог между поколенията и обмяна на рамки, форми и идеи. Това по принцип е трудно и е хубаво, че се получава у вас”, допълн Гльоде, който е куратор за видео и фотография  на престижния фестивал Арт Базел – 2008. В практиката му влизат множество проекти по целия свят – в Ню Йорк, Лос Анджелис, Берлин, Ню Делхи и др. Подтикнат от силното представяне на българските художници, през есента Марк Гльоде ще представи своя селекция на чужди автори, също в Баня Старинна.

Още по темата

Сподели в: