Държавна опера Варна присъжда за пръв път Почетни грамоти в пет категории

Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера присъжда своя знак за признание към институции и личности, оказали най-голямо съдействие в дейността на културния институт през 2010 г.

Във вечерта на оперетната гала от XI Коледен музикален фестивал на 22 декември от 19.00 ч. за пръв път ще бъдат връчени Почетни грамоти в няколко категории. В категорията Партньори за Операта са откроени заслугите на: Община Варна за постоянно партньорство и изключително съдействие във всички художествени събития на Държавна опера Варна през 2010 г., специално за Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал и Дворецът на културата и спорта за прекрасно партньорство по време на най-значимото художествено събитие за Държавна опера Варна през 2010 г. – първото издание на Опера в Летния театър. Почетна грамота Бизнесът за Операта получава Гранд хотел „Димят” за съдействие при провеждането на  значими художествени събития за Държавна опера Варна през 2010 г. и изключителнo внимание към специални гост-диригенти и гост-артисти в рамките на Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал. В категория Медии за Операта признанието отива при Радио Варна за висок професионализъм в отразяването на всички важни събития в артистичния живот на Варненската опера, специално за продуцирането на клипове за Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал. В категорията Журналист за Операта са отличени: Росица Кавалджиева, водеща на предаването за опера, оперета, балет и мюзикъл на програма „Хоризонт”, БНР за изключителен професионализъм в отразяването на XI Коледен музикален фестивал, специално за проникновените й интервюта с диригенти, режисьори, певци, оркестранти, балетисти, ветерани на операта и с оперната публика на Варна и на Виолета Гурнакова, журналист , за висок професионализъм в отразяване на всички важни събития в артистичния живот на културния институт през цялата година, специално за нейните репортажи и интервюта с изявени артисти в рамките на Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал.

Почетна  грамота Личност за Операта се присъжда на Даниела Петрова, Председател на Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии към 41-то НС на Република България, народен представител от Варна, за изключителна подкрепа в провеждане на артистичната политика на Държавна опера Варна през 2010 г., Почетния патронаж на първото издание на Опера в Летния театър и за активното й участие в законодателната дейност в областта на културата.

Сподели в: