Държавна опера Варна представя през октомври

Държавна опера Варна продължава да предлага и през есенния творчески сезон разнообразни като жанр заглавия. На 4 октомври от 19.00 ч. бе предвиден спектакъл на операта “Любовен еликсир” от Доницети с диригент Георги Чапразов. За съжаление, поради заболяване на артист, представлението отпада.

На 6 октомври от 19.00 ч. ще се играе авторският балетен спектакъл „Реквием” по Моцарт на Константин Илиев, чиято премиера се състоя по време на Великденския музикален фестивал през март т. г. В своя Реквием в ре минор Моцарт разкрива един разтърсващ свят на човешки преживявания – от душевен смут и бездна от скръб до умиротворен покой. Цялото произведение е проникнато от дълбок хуманизъм, страстна обич към човека и горещо съчувствие към страданията му. Вдъхновен от гениалната творба на Моцарт, хореограф-постановчикът Константин Илиев предлага в своя балетен спектакъл един не толкова разказвателен, колкото абстрактно-чувствен прочит на музиката и текста, търсейки нова форма и скулптурна пластичност на изказа.

На 8 октомври от 19.00 ч. Държавна опера Варна ще срещне за пръв път българската  публика със Селман Ада – известен диригент, изпълнител и композитор от Турция. Роден в Джейхан (1953), Селман Ада започва музикалното си образование още на 9 години при най-добрите педагози в Парижката консерватория. На 20 години вече е асистент на музикалния директор Робърт Вагнер в Държавна опера Истанбул, работи в Държавна опера и балет Анкара (1979-1980), става пианист на големия италиански певец Марио дел Монако (от 1980). След кончината на певеца, Ада продължава кариерата си в Ecole Normale Superieure de Musique – Париж, където създава специалността “Оперна корепетиция” и преподава дирижиране. Селман Ада се изявява със самостоятелни концерти като пианист от детска възраст, по-късно започва да композира клавирни, камерни и оперни творби, сред които особено популярни са операта “Али Баба и четиридесетте разбойници”, Симфония (2004), Концерт за цигулка опус 47 и др.  
Във Варна Селман Ада ще дирижира, освен Концерт за пиано и оркестър от Едуард Григ, авторския си Концерт за цигулка опус 47 и Симфония № 5 от Франц Шуберт. Културното събитие, което се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата, е първата поява пред българска публика и за солистите Руйя Танер – пиано и Лалекан Йозай – цигулка, също от Турция. 

Билети на оперната каса от 10, 20 и 30 лв, пакет Фамилия за четирима по 5 лв. с обща цена 20 лв.

Вижте още:
Съкращения в Музикалния театър

Сподели в: