Държавна опера Варна гостува в София през ноември с „Аида”, „Ернани” и българската премиера на „Граф Ори”

В началото на месец ноември на сцената на Софийската опера и балет, софийската публика ще има възможността да аплодира три оперни заглавия от афиша на Варненската опера, които са специално подбрани за взискателния вкус на столичани. Оперите „Аида” и „Ернани” от Верди не се играят на столична сцена, а комичната опера на Росини „Граф Ори” е поставена за първи път в България на варненска сцена миналата година и сега за първи път постановката ще гостува в София.
Държавна опера Варна ще представи в началото на ноември три от своите най-добри продукции – „Аида” (6 ноември), „Граф Ори” (7 ноември) и „Ернани” (8 ноември). Ръководството на Варненската опера е заложило на съзвездие от оперни изпълнители, които със сигурност ще допринесат с изпълненията си за превръщането на това гостуване на театъра на сцената на Софийската опера и балет в незабравим празник за меломаните…В спектакъла на операта „Аида” от Верди ни предстои вълнуващо съприкосновение с изкуството на световнопризнатия тенор Камен Чанев в ролята на Радамес, примадоната на Варненската опера Линка Стоянова – в ролята на Аида, солистката на Новая опера-Москва Агунда Кулаева /Амнерис/, любимецът на публиката Венцеслав Анастасов ще се превъплъти в ролята на Амонасро, а прекрасният бас Ивайло Джуров ще видим в ролята на Рамфис. Диригент Борислав Иванов, режисьор Кузман Попов. В спектакъла на операта „Граф Ори” ще се срещнем с гласове от новата оперна слава на България – Валерий Георгиев, Ирина Жекова, Свилен Николов, Делян Славов, Мария Жекова – млади, талантливи и вече със сериозна успешна оперна кариера у нас и в чужбина. На диригентския пулт ще застане Дидие Талпен, режисьор Емануел Кордолиани. Операта „Ернани” ще се завърне след дълго отсъствие на софийска сцена под диригентството на Светослав Борисов, режисьор на постановката е Кузман Попов. В ролята на Ернани ще гостува тенорът Ивайло Михайлов, брилянтното сопрано Елена Баръмова ще видим в ролята на Елвира, Евгений Станимиров – в ролята на Гомес Да Силва, а Венцеслав Анастасов – този път в ролята на Дон Карлос.

Държавна опера Варна гостува на сцената на Софийска опера и балет по покана на директора на оперния институт проф. Пламен Карталов. Жестът е резултат от успешното партньорство в Опера в Летния театър и добрата изява в столицата на диригента Светослав Борисов и варненски солисти в „Дон Карлос” през септември.

Сподели в: