Дългоочаквана нова книга на Джоджо Мойс – "Сама в Париж"

На 22 юни излиза дългоочакваната нова книга на Джоджо Мойс – "Сама в Париж".

Авантюристичен, забавен и очарователен, сборникът с две новели и девет разказа е поредното доказателство, че Джоджо Мойс е една от най-добрите съвременни писателки. В момента тя работи по сценария на "Сама в Париж", а филмът се очаква другата година. През 2018-а ще бъде филмиран и романът й "Последното писмо от любимия".

Предвид фурора, който предизвика "Аз преди теб" с участието на Емилия Кларк и Сам Клафлин на голям екран, очакванията на всички за следващите два филма са много високи.

За Джоджо Мойс

Джоджо Мойс е родена в Лондон през 1969 г. Прави успешна журналистическа кариера, но мечтае да стане професионална писателка. Дебютният й роман се радва на положителни отзиви на критиката. Големият пробив за авторката обаче идва с появата на романа "Аз преди теб" през януари 2012 година. За кратко книгата се превръща в истинска сензация, оглавява класациите за бестселъри, задържайки се в тях рекордно дълго време. От нея са продадени над 5 милиона екземпляра и е преведена на 38 езика. Медиите на Острова обявиха Джоджо Мойс за "най-добрата съвременна британска авторка".

С романите "Аз преди теб", "След теб", "Момичето, което бях", "Последното писмо от любимия", "Корабът с булките", "Един + един" Джоджо Мойс си спечели много верни читатели и в България, които с нетърпение очакват новата й книга – "Сама в Париж".

За книгата

Нел е на двадесет и шест и никога не е ходила в Париж. Всъщност не е ходила никъде, защото е скучна и предвидима. И не си пада по изненадите. Или поне така си мислят всички: колегите, приятелят й Пийт и дори собствената й майка. Нел организира романтично пътуване до Париж, за да им докаже, че грешат. Пийт обаче се отказва в последния момент и тя се озовава сама в Града на светлината. Нел не говори езика и се срамува дори да си хване такси. Решава да се прибере в Англия още на следващия ден и да се преструва, че това пътуване не се е случвало.

Атмосферата и красотата на Париж обаче я привличат неудържимо и я преобразяват. За пръв път в живота си Нел се осмелява да действа импулсивно и да се наслаждава на мига. Тя осъзнава, че харесва новото си независимо и дръзко "аз" много повече от старото. Запознава се с привлекателния французин Фабиен и е напът отново да повярва в любовта, но съдбата има други планове.
Ще се окаже ли това най-вълнуващият уикенд в живота й?

Любопитни факти за Джоджо Мойс

Знаете ли, че…?

– Джоджо Мойс е била напът да се откаже от писането на "Аз преди теб", тъй като успехът на предишните й книги не е бил толкова голям. Човекът, който я окуражава да продължи, е писателката Софи Кинсела. Така романът вижда бял свят и превръща авторката си в световна сензация.
– Джоджо Мойс не е възнамерявала да пише и продължение на "Аз преди теб", но работата по сценария на едноименния филм и стотиците ежедневни имейли и съобщения във фейсбук и туитър с въпроси какво се е случило с Луиза след това, я карат да промени решението си. "С огромно удоволствие се срещнах отново с Лу и семейството й, както и с родителите на Уил, и ги изправих пред нови предизвикателства. И този път успяха да ме разсмеят и разплачат. Надявам се, че и читателите ще изпитат същите емоции при повторната си среща с тях" – споделя Мойс.
– Джоджо Мойс е близка приятелка с известната австралийска писателка Лиан Мориарти.
– Сред почитателите на романите й са супермоделът Синди Крауфорд, актрисата Рийз Уидърспун и телевизионната водеща Опра Уинфри.
– Джоджо Мойс е човек с огромно сърце. Това личи не само в нейните книги, но и в каузите, които подкрепя. Тя е сериозен защитник на правата на жените и децата. Дарила е големи суми за множество благотворителни организации и проекти с хуманитарна насоченост. Една от тях е Save the Children – програма за закрила на деца в неравностойно положение.
– След атентата в Манчестър Джоджо Мойс изяви твърда позиция срещу тероризма, като заяви, че ни е нужно разбирателство, а не кръвопролития, и се включи в инициативата #OneLoveManchester.
– Джоджо Мойс е яростен противник на американския президент Доналд Тръмп и участва в инициативата срещу посещението му в Обединеното кралство.

Сподели в: