„Душите ни в нощта“ с Робърт Редфорд  и Джейн Фонда в лекторски модул

На 25 ноември в отдел „Изкуство“ при Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна в обичайния час (10.00), киноценителите ще имат възможност да се запознаят с творческите биогарфии на Робърт Редфорд и Джейн Фонда и да видят техния последен филм „Душите ни в нощта“.

Модератор на срещата е Елица Матеева – критик и театрален режисьор. Вход свободен.

“Our Souls at Night” представя историята на Ади и Луис, чиито половинки са починали. Двамата живеят в малко градче в Колорадо, но не се познават добре. Един ден Ади изненадващо отива при Луис и това поставя началото на една топла човешка връзка между двама възрастни, които имат много какво да споделят. Сценарист: Кент Харуф, Скот Нющадлер, режисьор Ритеш Батра, с участието на Джуди Гриър, Робърт Редфорд, Джейн Фонда, Матиас Шонартс, Брус Дърн.

Редфорд  и Фонда играят стари и самотни възрастни хора в провинциално американско градче, които искат да върнат завладялите ги някога романтични чувства. „Робърт се целува все така прекрасно, както когато бяхме на 20 години. Не мога да отрека, че някои породени от него фантазии тогава ме бяха завладяли“, призна си 79-годишната Фонда.

Двамата се срещат за пръв път на снимачната площадка през 1965 година във филма „Кет Балу“ (Cat Ballou). „Душите ни в нощта“ е техният четвърти съвместен филм. Най-известният съвместен филм си остава „Боси в парка“ (Barefoot in the Park, 1967), където те играят  млада семейна двойка. „Преди да умра, исках да играя в последния си филм именно с Джейн“, споделя от своя страна 81-годишният Редфорд. Наскоро той обяви, че спира актьорската кариера и ще работи само като кинорежисьор. В това си качество той работи още от 1980 година. Освен това Редфорд отделя много време на младите таланти. Фонда спря да се снима през 1990 година, но последните години отново се завърна в киното – в редица телевизионни проекти за Netflix („Нетфликс“), както и в последния филм „Младост“ на италианеца Паоло Сорентино.

„В трите предишни филма винаги се влюбвах в него“, казва наскоро тя в интервю за Елън Дедженерис. „Всеки път се влюбвам и ако някой ден не ми проговори… а имаше дни, в които не искаше да ми говори извън сценария… винаги го приемах лично: Ами ако не ме харесва? Ако съм сгрешила с нещо?“

Прекрасният актьорски дует бе отличен със Златен лъв от Венеция за цялостния им принос в световното кино, където се състоя премиерата на „Душите ни в нощта“.

Редфорд е поставен на 29-то място в класацията на британското списание Empire „100-те най-големи звезди в киното за всички времена“. Избран е от същото списание за една от 100-те най-секси звезди в историята на киното. Първата му професионална актьорска изява – водещ на ТВ игра, му носи хонорар от 75 долара. Сега Робърт е сред най-високо платените актьори на планетата.

Ето какво споделя Робърт Редфорд:

„Предизвикателство е да играеш съвсем сам, без да можеш да ползваш диалога като патерица, но всичко това е супер примамливо за един актьор.”

„Всички сме се запътили към една и съща последна спирка.”

„Никога не съм разбирал този маниакален стремеж на хората да се доберат до Холивуд и да бъдат знаменитости. Аз на практика съм роден там. Но това място не ми предлагаше нищо интересно.”

„Постоянните препратки към начина, по който изглеждам, пък ме влудяваха. Все едно бях натикан в клетка. Борих се с това. Казвах: Не, аз съм актьор, а не прост красавец!  Захванах се с кино заради изкуството на самия занаят. Играех изнасилвачи и психопати, за да развия и докажа уменията си. За мен беше въпрос на чест да потъна напълно в една роля и да я изиграя по най-убедителния начин. Но какво получих накрая? Всички просто коментираха колко е съвършена русата ми прическа.“

Сподели в: