Дуо Колева и ван Отерлоо с два концерта в София и Русе

Дуо Татяна Колева (маримба и перкусии) и Рутгер ван Отерлоо (саксофони) ще изнесат поредица от концерти под надслов "Най-доброто от два свята" в София и Русе със специалното участие на Ана Михайлович /пиано, дж. композитор/ и Рафаел Ваноли /електрическа китара/.

17 март – София – НДК, зала 6
19 март – София – Градска художествена галерия
21 март – Русе – Мартенски музикални дни

Татяна Колева (маримба, ударни инструменти) живее и работи в Холандия. Ангажирана е активно с представяне и популяризиране на нова музика и артформи по цял свят. Тя е призната за едно от водещите имена в областта на перкусионната и съвременна музика. Изпълненията й впечатляват с интригуващи ритми и изненадващи музикални решения. Изнася концерти и води майсторски класове в цяла Европа, САЩ, Канада, Япония, Йордания и Мексико. Редовно музицира като солистка и в ансамбли и експериментални формации като musikFabrik, продукции на Filmmuseum Amsterdam, ансамбъл ASKO-Schoenberg, оркестър Фолхардинг и др. Тя е член и основател на Ансамбъла за нова музика ELECTRA, свири в дуо със саксофониста Рутгер ван Отерлоо и органиста Йан Хаге. Последните две години маркират присъединяването й към експерименталния рок бeнд Rubatong, както и ангажиментите й с новата "all-star" импровизационна формация  Sol12. Татяна Колева има международни награди като Kranichstein, Дармщат и Гаудеамус. Тя работи  активно с композитори от цял свят като Луис Андрийсен, Дейвид Ланг, Якоб тер Фелдхаус, Дейвид Драм, Янис Кариакидес, Кристофър Фокс и мн. др. През 2008 излиза най-новият й компактдиск – дуо Колева/ван Отерлоо, а през 2010 предстои и издаване на DVD. Получава наградата Музикант на годината 2007 за активна творческа дейност в областта на Европейската културна интеграция на България.

Рутгер ван Отерлоо е един от представителите на уникалното поколение холандски музиканти, който развива музикален стил, съчетаващ импровизация със съвременна музика. Ван Отерлоо е утвърден, като завършен изпълнител на всички видове саксофони. Той гастролира из целия свят, като член на няколко известни групи и ансамбли и споделя сцената с велики музиканти като: Кени Уилър, Дейвид Мъри, Лестър Боуи, Ъруин Ардити, Стийв Лейси, Денис Янах и голяма част музиканти от холандската джаз-сцена. Музикалният вкус и разностранност на ван Отерлоо са причина да свири с многобройни и различни групи и ансамбли. Сред тях са успешният джаз-фънк секстет „Фючър Шок”, „Оркест де Фолхардинг”, „Контрабанд” на Вилем ван Манен, „Суринам Фра Фра Биг Бенд”, „КРАМ” на Кори ван Бинсберген, „Румбата Биг Бенд”, „Драмърс Дабъл Бил” и мн. др.. Успоредно със своята изпълнителска кариера той ръководи уъркшопове, преподава индивидуално, както и на различни групи и ансамбли, води свой собствен биг бенд „Ноториъс Монкс”.  От 1986 Отерлоо е член на международно известния „Оркест де Фолхардинг”, основан през 1972 от прочутия холандски композитор Луис Андрийсен. „Де Фолхардинг” вече 35 години изпълняват своята уникална версия на съвременната музика. С този оркестър ван Отерлоо е свирил на много световни сцени и международни фестивали. Неговите умения като импровизатор и всестранен музикант, съчетани с прекрасното му свирене в оркестър, са високо оценени на холандската и световна музикална сцена.       
 
Ана Михайлович (пиано, диджей, композитор) е родена в Кувейт през 1968. Нейното музикално образование започва през 1974 в Белград с уроци по пиано и теория на музиката. Тя учи композиция при З. Ерич (Факултет по музика, Белград) и Л. Андрийсен (Кралска консерватория, Хага). От 1991 до 1995 тя учи хармония и контрапункт във Факултета по музика в Белград. От 1995 живее в Холандия. Нейни композиции са избрани за различни фестивали и конкурси в Холандия, Сърбия/бивша Югославия и по света. Ана Михайлович няколко пъти е избирана за участие в Международните седмици „Гаудеамус” в Амстердам. През 1997 спечелва Първа награда на ХІХ Международния конкурс за композитори „ИРИНО ПРАЙЗ” в Токио за композицията „Мундус Сенсибилис” за пиано и оркестър. През 1998 нейната композиция „Пълно самоизключване” е избрана за ХVІ Международен конкурс  „АЛЕА ІІІ” в Бостън. Няколко пъти е канена да участва в БЕМУС (Международния фестивал за музика в Белград), където тя представя своят нов ансамбъл „Клауд Съсайъти”. Освен като композитор, Михайлович активно работи като диригент и композитор на музика за късометражни филми, а също така – като пианист и диджей. В тази област тя обича да си сътрудничи с най-различни музиканти, особено когато няма граници в музикалните стилове.  Работила е по различни поводи с много ансамбли и музиканти, сред които ‘Combustion Chamber’ и ансамбъл ‘Axyz’ в „Парадизо” (Амстердам) с Татяна Колева, и с Ратко Зяца & Станислав Митрович в ‘Knitting Factory’ (Ню Йорк).

Рафаел Жан Батист Ваноли (електрическа китара, електроника)
Роден е през 1978 във Фрайбург на Брайсгау, Германия . Понастоящем живеейки в Амстердам, френско-германският китарист Рафаел Ваноли си е създал име, работейки в областта на съвременния джаз, новата музика и експерименталната поп/рок/уърлд музика. Той е развил уникален изпълнителски стил с помоща на различни електронни приспособления за китара. Музикантът е основно зает със своя първокласен оркестър KNALPOT, с който гастролира из цяла Европа, а също така с групата Eldur, която ръководи съвместно с Джесика Слигтер (изпълняват смес от електронни и акустични звуци, както и нотирана и импровизационна музика). Успоредно с това Ваноли участва в различни ансамбли и проекти в Холандия и Европа. Учил е джаз и класическа китара в Консерваторията в Амстердам.

Вижте още:
Минимал техно инвазия с Boris Brejcha

Сподели в: