Думите на Левски възкръсват в Националния военноисторически музей

На 19 февруари, когато отбелязваме 143-тата годишнина от смъртта на Васил Левски, Националният военноисторически музей ще възкреси спомена за Апостола чрез неговото най-ценно наследство – словото, пресъздало идеала му за свобода. Думите на Левски, записани в неговите писма и личното му тефтерче, ще звучат през целия ден и ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му – косите, запазени от майка му, кръстчето от Божи гроб, подарък от вуйчо му, тасчето за вода, което е носил постоянно, личният му револвер „Гасер“ и веригите, в които окован потегля към бесилото и безсмъртието.

Посетителите на музея ще преоткрият Апостола чрез мислите му за лоялността и предателството, за честността и доверието, за революционната дейност, за тегобите на ежедневието, ще се срещнат с неговата чиста и предана душа в пореден опит да сверим часовниците си с най-чистия образ на любов към род и родина в историята ни.

Както всяка година, така и сега гости на музея ще бъдат родственици на Левски от страна на сестра му Яна.

През целия ден със записалите се училища и ученици НВИМ ще реализира образователни програми на тема: „Васил Левски – вчера и днес“, които представят неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение, разкриват присъствието му в спомените на съвременниците и наследството, което ни е завещал.

Още по темата:

Снимка и откъс от инициативата "Да преброим паметниците на Левски", идея, организация и управление – Kafene.bg, 2009 г.

Бюст-паметник на Васил Левски в гр. Горна Оряховица

През 1973 г. по повод 100-годишнина от смъртта на Апостола в Горна Оряховица е издигнат негов бюст-паметник от мрамор на ул. „Мано Тодоров” в центъра на града.
Автори на паметника са архитектите Веска Войнска и Румяна Тодорова, а скулптор – Йордан Гаврилов.
Архитектурната част на паметника е с размери 0.52/0.60/2.20 м, а скулптурната – 0.90/ 0.80/1.10 м.
През 80-те години на двайсети век паметникът е преместен в кв. „Пролет”, където е и днес.
Като причина за преместването е изтъкнато, че главната улица в квартала носи името на Левски.
На паметника е издълбан подписът на Апостола.

Около изграждането на Вътрешната революционна организация Левски е идвал в Горна Оряховица четири пъти, като със сигурност е присъствал при учредяването на комитета тук. Сред първите последователи на идеите му в Горна са Петър Арнаудов, Сидер и Вичо Грънчарови и др. В кореспонденцията си Апостола използва името Вичо Севлиевец, за да назове местния комитет, а от това можем да съдим за първия му председател – Вичо Грънчаров.

По публикацията работиха:
Елза Гарабедян, музеен работник, Исторически музей – Горна Оряховица
Цветослав Райков, преподавател по история в ПТГ „В. Левски” – Г. Оряховица
Мария Андреева, стажант-репортер, в. „Устрем” – Г. Оряховица
Светла Иванова, гл. редактор, в. Устрем”

Сподели в: