Дружество "Традиция" участва в боевете при Шипка

На 22 август 2009 г. на връх Шипка тържествено беше отбелязана 132-рата годишнина от боевете при Шипка. Около 1000 души бяха гостите, които присъстваха на молитва в памет на загиналите герои, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Много венци и цветя бяха поднесени от официалните гости – посланикът на Белорусия нег. превъзходителство Вячеслав Качанов, министърът на отбраната Николай Младенов, областните управители на Габрово и Стара Загора, министърът на отбраната Николай Младенов и др.

След тържествената част Национално дружество "Традиция" направи грандиозна възстановка на боевете, в която взеха участие около 320 души от членове на дружеството в цялата страна.

Целта на НД „Традиция” е съхраняване на българския дух във всички слоеве на населението чрез различни дейности – изнасяне на беседи, организиране на изложби, почистване на паметници, като най-зрелищни, аткрактивни и емоционални са възстановките, които те правят на различни исторически събития.

Следващата възстановка на дружеството е нападението на шуменската крепост от кръстоносците на Владислав Варненчик през, състояла се през 1444 г. Тя е планирана за 20 септември 2009 г.

Снимки: Камелия Нинакова

Интервю със Станчо Джумалиев – председател на НД "Традиция".

Сподели в: