Другите светове на Кирил Стоянов

От 2. 07. – 1. 08. 2007 г. в зала 1 на Централен дом на архитекта (ул. “Кракра”№ 11) можете да видите първата самостоятелна изложба фантастична живопис на Кирил Стоянов – "Другите светове".  Детската му страст към рисуването изкристализира с днешна дата в сюжетите: "Огледални светове", " Коралови рифове", " Жажда за живот", "Космическа мрежа", "Черно злато", "Отнесени от вихъра"…Те отразяват срещи с непознати галактики, друг разум, отдавна изчезнали цивилизации… Изображенията са динамични, с богат колорит и отразяват неповторимото умение на художника да борави с форми и цветове.

Стефка Бояджиева го въвежда в нетрадиционната методика на рисуване с пръсти. Това се харесва на младежа и в продължение на пет години той рисува непрекъснато, в търсене на собствен стил на изразяване. В настоящата изложба "Другите светове", с над 130 маслени платна, проличава ясно вътрешния му душевен мир. Творчеството на автора е уникално по своята същност, защото картините са нарисувани без предварителни уговорки и нагласи. Те са плод на неговата фантазия и ни въвеждат в света на неподозираните човешки възможности.

В момента младият автор е магистър по специалност право и работи като юрист в нотариална кантора, но въпреки това интереса му към изкуството и културата не стихва. Голяма част от детството му е преминало в чужбина. Неминуемо пребиваването му в различни страни е оставило отпечатък върху възприятието му на света, един зрял и всеобхватен поглед, носещ богат емоционален заряд. Чрез приказните си сюжети автора прави  философски размисли и послания за силата на човешкия дух.

Чрез настоящата си експозиция "Другите светове" Кирил Стоянов ни кара да погледнем на живота с очи отправени към бъдещето.

Сподели в: