"Другата ръка" от Крис Клийв – роман за човечността, жестокостта и трудните решения

Очакваме скоро на книжния пазар "Другата ръка" от британския автор Крис Клийв (издателство ICU, превод Невена Дишлиева-Кръстева, оформление и корица – Невена Ангелова).

"Другата ръка" разказва историята на две жени – нигерийка от бедно село и лондончанка от средната класа. Съдбата ги събира на самотен африкански плаж и принуждава едната от тях да направи жесток избор, който тласка живота – не само нейния – в неочаквана посока.

Романът разкрива болезнено важни теми, свързани с бежанците, толератността ни към другия, справянето с тежките моменти на живота. Заедно с това стилът и езикът на автора е лек и с много смях разказът ни води неусетно напред. Както казва Крис Клайв, "бях длъжен да напиша увлекателно и завладяващо четиво, защото в противен случай читателите щяха да го посрещнат с безразличие".

"Другата ръка" е книга за трудните решения, уродливото лице на насилието и крехката прегръдка на човечността. За локалното срещу глобалното. Книга, чийто изящен език подканва да прекрачим границите на личното си удобство, да пуснем света при себе си и да бъдем хора. Сладкодумно и убедително четиво, в което трептящата надежда е примесена с раздираща болка. Тук Чужденецът и Местният са изправени на нож, но за да оцелеят, нямат друг избор, освен да намерят пътя един към друг.  

Крис Клийв е възпитаник на колежа „Бейлиол“, Оксфорд. Автор е на четири романа („Възпламеняване“, „Другата ръка“, „Злато“ и „На смелите се прощава”) и разкази, колумнист​ ​на Guardian, носител на престижни литературни награди.

Откъс от книгата прочетете тук.
 

Сподели в: