"Дрога" на Мая Слоун

На 21 авгсут в книжарниците излиза "Дрога" от Мая Слоун. Това е книга за тийнейджърските търсения на смисъла на живота, когато се питае дали угаждането на другите е загуба на свободата да бъдеш себе си.

Свободолюбивата по дух Лорилий обаче се среща само с лоши момчета. Затова Дъг си поставя за цел постепенно да опетни своята репутация, като развие зависимост към… дрогата. За да се чувства Дъг потиснат, има и още една причина – принуден е да живее в сянката на по-големия си брат Тревър – бивша футболна звезда на гимназията, а днес воюва в Ирак. Въпреки желанието си за слава на лошо момче и тъмната страна на ежедневието си – наркотиците, Дъг буди симпатиите ни и ни кара да го възприемаме като неустоим.

„Когато Лорилий ми се усмихне, нищо друго няма значение. Може да стане земетресение, торнадо, да плъзне смъртоносен вирусен щам, извлечен от азиатски маймуни, който накрая ще изтреби цялото познато ни човечество, а аз няма и да забележа” – ето такива мисли са обсебили 16-годишния Дъг Шафър.

За автора:

Мая Слоун
израства в Оклахома, завършва магистърска степен по творческо писане към  университета в Бостън, както и към университета в Арканзас. През 2010 г. е избрана за една от петимата участници в семинарите по творческо писане, провеждани ежегодно в Созопол от фондация „Елизабет Костова“. Печели литературната награда към  университета в Бостън Inaugural Saul Bellow Literary Prize и St. Bolotoph Foundation Emerging Artists Grant. За кратко преподава като стипендиант от Бостънския университет под ръководството на американския поет и есеист Робърт Пински. Докато учи в университета в Арканзас, получава Lilly Peter Fiction Prize, Bill Harrison Best Thesis Award, и два пъти е номинирана за Best New American Voice. Днес Слоун е асистент по кино и литература в Berkeley College в Нюарк, Ню Джърси.

Превод от английски: Светлана Комогорова
Обем: 252 страници
Цена: 14 лв.
Издателство "Сиела"

Сподели в: