Древни български ритуали и магии оживяват на Еньов Ден

Фестивал на древните тайнства в село Делчево, до град Гоце Делчев, ще се проведе в дните 20 – 22 юни 2009 г., организиран от Проект Слънце Луна.

Тази година всички ще имат възможност да се маскират на място, да си наберат билки, да пеят, свирят или танцуват на „свободната горска сцена” или „на мегданя”, да си купят, направят или разменят уникален сувенир или икона, да покажат изкуството си и да се забавляват на многобройните партита на Южен Пирин.

Присъединете се по начин, който отговаря най-много на вашата идея за участие в подобен празник на ритуалните практики и магически изкуства. Ако не сте идвали на Слънцелунните ни тайнства, направете го, ще останете очаровани от себе си! А ако вече сте един от нас – внимателно прочетете програмата и изберете вашето уникално включване!

Тази година входът за 3-те дни на фестивала е 12 лв. /в цената са включени еко-такса, дарение за Шарената къща – проект на СлънцеЛуна в Гоце Делчев и вълшебен медальон за здраве и благоденствие/.

Събитието се осъществява с изключителното съдействие на Община Гоце Делчев, със съдействието на  Сдружение „Югозападен Пирин” и Сдружение „Къща на човешките права”.

Програма на фестивала:
20 юни, събота

14ч – Посрещане и настаняване на участниците/семейни хотели, палатков лагер/
17ч – Откриване на арт-базар „Тайнства”- сувенири, картини, ритуални предмети, амулети, венчета от лековити растения и изложба на икони – в Културния център в Делчево, с участието на творци от Гоце Делчев, Брезница, Сатовча, Гърмен, Долен, Хаджидимово.
18ч – Откриване на фестивала с водосвет и изпращане на Слънцето
19ч – Запалване на „Вечният Огън” и „Дръм-съркъл” с „Либера” и Мартин Иванов
21ч –  „Огнени тайнства” : сейшън с „Дари&френдс”, огнени пърформанси с „Уга Буга”,  нестинарски танци и  ритуали с „Жарава”.

21 юни, неделя
10ч- Арт-игра „Гамата”: Създаване на музика и танци, изработване на еньова булка от слама, костюми от растения и маски, фото и видео сесии, кулинарни експерименти.
16ч – Арт-състезание „Енидей”: надпяване, надсвирване и надиграване.
Награди: за най-добра песенна мелодия – уикенд в „Четрафиловата къща”,  за най-добра музика към мелодията – уикенд в „Мангаловата къща”,  за танц върху музиката – уикенд в „Панайотовата къща” в Делчево
18ч – Етно-спектакъл:„Енинайт”:  Ритуални практики, атракции и изпълнения на групи за автентичен фолклор от региона: Пирин, Родопите, Места. Дегустация на домашна ракия и традиционни празнични мезета.
*18ч-„Сатовица – послания от планината” –
Участват: групата за високо пеене от Сатовча, групата за обичаи от Кочан и фолклорната група от Плетена
*19ч – „Фотовица – песента на горещата вода”
Участват: групи за автентичен песенен фолклор от Огняново, Рибново, Гърмен и Дебрен
*20ч – „Сингартия – тайната на земята”
Участват: групи за автентичен фолклор от Хаджидимово, Гайтаниново, Тешево и Ляски.
*21ч – „Мистерия от Пирин” – маскарадна игра
Група за кукеруване от Мусомище, театрално-танцови групи, музиканти, артисти, гости
*22ч – „Глобъл-вижън-съркъл” – етно-електронно карнавално „опънер” парти, с Дхарба, Денсинг енджъл, Уга Буга и огнени пърформъри

22 юни – понеделник

04ч – Билкобер, къпане в росата, самодивски танцови ритуали
05ч – Факелно шествие  до „Еньовата поляна”
05.30 – посрещане на Слънцето, ритуал „Слънчова Сватба”
07ч – „Еньова буля” и „Пеперуда” на поляната
10ч – Оживелите Митове за Залмоксис и Перун: спектакъл на „Бага Тур”
12ч. – „Магии за плодородие и дълголетие”: възродени празнични ритуали с участието на групи за автентичен фолклор от Баничан, Брезница и Господинци
14ч – курбан за всички
15ч – свободни изяви, фотосесии, хепънинг
19ч – изпращане на Слънцето, закриване на фестивала

Сподели в: