Драматургът. Разследване на Джак Тейлър“ от Кен Бруен „

Кен Бруен е един от най-добрите съвременни майстори на криминалния жанр. Роден е в Галуей, Ирландия през 1951 г. Двадесет и пет години е работил като учител в Африка, Япония, югоизточна Азия и Южна Америка. Има докторска степен по метафизика.
Книгите му са посрещани възторжено от читатели и критици. “Крайм букселър” го определя като достоен наследник на Джеймс Хадли Чейс. Носител е и многократно е номиниран за всички престижни награди за криминална литература – “Едгар” (еквивалент на “Оскар” в света на криминалната литература, на името на създателя на жанра Едгар Алан По), “Шеймъс”, “Най-добър британски криминален роман” и др. Серията му за Джак Тейлър печели наградата за най-добра криминална поредица от Асоциацията на криминалните писатели в Америка, а “Драматургът” е номиниран за най-добър европейски криминален роман. Това е първата книга на Кен Бруен, която се превежда у нас.

Повече за автора: http://www.kenbruen.com/

Частното ченге Джак Тейлър е наето от своя близка приятелка да посети в затвора наркодилър, който има нужда от него. Две седмици преди да арестуват дилъра, сестра му е открита мъртва. Била е много красиво момиче – студентка, последна година в специалност “Изкуства”. Двете й съквартирантки я откриват на стълбището със счупен врат. Под тялото й е намерена книга – томче с драмата “Плейбоят от джендема” от Джон М. Синг. Полицията отказва да се занимава със случая, въпреки настояването на брат й. Заключението е: нещастен случай. Но Джак открива, че и второ момиче е загинало по същия начин, а под тялото му е намерена същата книга. Джак разбира, че в Галуей дебне хитър, безмилостен убиец, наричащ себе си Драматургът.
Междувременно героят си има и други проблеми: ченге, което е убедено, че Джак спи с жена му, и “Пиките”, група агресивни граждани на Галуей, решени да наказват тези, които са недосегаеми за закона.
На Джак Тейлър му предстои среща с миналото и загубата на единственото нещо, което не е спирал да обича. Душата му е на една крачка от ръба на бездната.

Джон Милингтън Синг (1871-1909), ирландски драматург. През 1907 г. създава пиесата “Плейбоят от джендема”, чиято безпощадност предизвиква бурно недоволство при първата й постановка в "Аби тиътър" през 1907 г. В драмата симпатично момче попада в затънтено село, където разказва историята си – как с един удар на лопатата разцепил главата на баща си чак до гръкляна. Всички са впечатлени от невероятната му смелост, от ловкостта му, с която печели всички състезания на панаира на селото. Жените му се възхищават заради красотата и храбростта. Мъжете тайничко му завиждат заради смелостта. Но славата на този новоизпечен герой е краткотрайна, защото истината е друга: пристига старият му баща, за да търси сина си нехранимайко. Оказва се, че малкият плейбой от джендема е просто сладкодумен чаровен лъжец.
Поставянето на пиесата и в България през 2007 г. бе съпроводено със скандал.

Цена 7.99 лв.,
Обем: 192 стр.
ИК "Персей"

Сподели в: