Драматизация на “Роман без заглавие” от Д. Димов

Предпремиера на “В ледовете” на 7. XII. 2007 петък от 19 часа в Голяма зала на Младежкия театър.

“В ледовете” е драматизация на “Роман без заглавие” от Димитър Димов (1909-1966) и “Адриана”, новия роман на Теодора Димова.

Премиерата предстои в Младежкия театър “Николай Бинев” на 8 декември. Три актриси – ярки звезди на българската сцена – ще излязат в сложни, многопластови роли:
Бойка Велкова като 93-годишната Адриана в последните часове на живота й, Койна Русева – като 29-годишната АдРиана и съвсем младата, но вече любимка на зрителите Александра Сърчаджиева, като Юра, на която е писано да чуе, види и осмисли “безстрашието да се живее и безстрашието да се умира”.

С това безстрашие, с пълнотата на живота и на смъртта Теодора Димова обяснява своя роман. Една от най-интересните, вече превеждана в цяла Европа личност в днешната българска литература, авторката на романите “Емине” и “Майките”, на драмите “Стопър”, “Без кожа”, “Змийско мляко”, “Кучката” и др. категорично заявява, че не дописва и не продължава романа на баща си.

Текстът бил намерен след смъртта на писателя, публикуван е за първи път през 1967 г. в сп. “Пламък”. Не е ясно кога е писан, може би след “Осъдени души” (1945), преди “Тютюн” (1951).

“Това не е начинът, по който баща ми би завършил своя роман. Но образите и сюжетът в него възпалиха въображението ми до крайност, до болка”, признава Теодора Димова. И добавя, че “писането е опасно занимание, например, когато разбереш, че героите от една книга са живи. Че една книга трябва да бъде завършена, за да могат те да умрат като нормални същества, като нормални герои от този свят и тази литература.”

За втори път писателката работи с младия режисьор Стилиян Петров (двамата са автори на сценичния вариант), след като заедно успешно пренесоха “Майките” на сцената на Театър 199 в спектакъла “Невинните”.

Междувременно Стилиян Петров прави успешни спектакли и в Театър “199”, и в Народния театър “Ив. Вазов”: Другият човек” от Пьотр Гладилин, “Става дума за любов… или е опит за убийство!” от Фиона Спрот.

“Представлението, казва той, се вглежда в последната нощ на Адриана, във времето преди да се съмне. Разсъмването като отвор, като вход към смъртта. И ако романът на Теодора (както самата тя казва) иска да й помогне да умре, то представлението се опитва да я задържи колкото може по-дълго жива. Да останем максимално близо в последните й часове.

А когато настъпи момента, да я изпратим както тя винаги е искала – спокойно, артистично, ведро, храбро, без сълзи, без никакво подсмърчане, сантименталност, излишни лигавщини и всякакви други човешки слабости.”

Участват и актьорите Венета Зюмбюлева, Зорница Маринкова, Деян Ангелов и Дарин Ангелов.
Художник е Юлиана Войкова, композитор – Емилиян Гацов, а хореограф е Мила Искренова.

Сподели в: