До 6 май се приемат заявки за участие в конкурса за ново българско изкуство "Гауденц Б. Руф"

За втора поредна година конкурсът за модерно визуално българско изкуство „Гауденц Б. Руф” ще отличи най-добрите автори в България. Както и през миналата година престижно жури ще определи победителите в две категории – за утвърдени творци и за млади таланти. Крайният срок за подаване на заявките за участие е 6 май 2008 г.

Традиционната награда се обезпечава от финансов фонд, основан в Швейцария, от бившия посланик на Швейцария у нас – г-н Гауденц Б. Руф. Паричната стойност на призьора в категория „Млад автор” е в размер на 2 500 евро, а в „Утвърден автор” – 4 500 евро.

„Амбицията ми е да се даде шанс на модерното изкуство в България, като се стимулира диалога между артистите и се даде шанс на най-талантливите да получат признание и извън границите на родината им”, сподели г-н Руф. Отличените творби получават широка популярност в чужбина чрез специалния каталог, който събира всичките финалисти. Така българските творци получават възможността допълнително да популяризират своето творчество.
 
До 6 май 2008 г. българските художници ще имат възможността да изпратят своите творби. След това жури от авторитетни български и международни творци и критици ще оценят творбите и ще определят победителите. Художниците г-жа Елена Панайотова и г-н Лъчезар Бояджиев, началникът на ЕС Бюро медия г-н Камен Балкански, директорката на фондация Бинц (Цюрих) г-жа Лучия Корaй, кураторът и редактор на австрийското списание за изкуство „Springerin” г-жа Хедвиг Саксенхубер и г-н Гауденц Б. Руф ще направят селекция на авторите и творбите, които през октомври ще бъдат представени в Софийска градска галерия.

Конкурсът за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф” е основан преди година от швейцарския посланик в България в периода 1995 – 2000 година, като той носи и неговото име. Г-н Руф е утвърден меценат и колекционер, който популяризира родното изкуство в чужбина. Конкурсът е ежегоден и е единствената форма на частна подкрепа на модерното визуално изкуство в България.

Сподели в: