До всички кандидати за кмет на София: Как да се махне шапката от смог

Осемнайсет неправителствени организации се обединиха в инициативата "София – Европейска зелена столица" и вместо с празнуване, отбелязаха Деня на София като изпратиха писмо до кандидатите за кмет на София в местните избори, които ще се състоят на 25 октомври 2015 г.

Причината за писмото е, че София е сред градовете с най-голямо прахо и шумо замърсяване. Това се отразява на всички живеещи и работещи в столицата. Друг довод в него е, че в града липсват достатъчно места за спортуване, въпреки, че София вече е избрана за столица на спорта през 2017 г. Крайно недостсатъчни са зелените зони и велоалеите. В текста се предлага и подробна концепция за превръщането на столицата в по-чист град с по-здравословна среда за живеене и по-малко бедствия.

В Инициативният комитет участват: експерти от “Грийнпийс” – България, „Велоеволюция“, Българска соларна асоциация, Фондация ЕкоОбщност, Сдружение „Див Рошков“, Българско дружество за защита на птиците, Инициатива "Зелени релси в София", Био Град София, Хранкооп – София, „Спаси София“, Индустриален клъстер Електромобили, Екологично Сдружение „За Земята“, Българска асоциация за електрически превозни средства, Електромобили.БГ, Сдружение Провокад, Don't DIY, Фондация ФОРУМ, Релсов обществено транспорт, инициатива „Зеленият град“ (Асоциация на производителите на декоративни растения в България и Съюз на ландшафтните архитекти) и др. Координатор на Инициативния комитет е Група Град.

Ако се приемат предложенията в концепция като бъдещ план за развитие София би имала основание и да кандидатства и шанс да спечели конкурса "Европейска Зелена Столица 2019", смятат зелените активисти.

* * *

До:
Новия кмет на София,
избран на
Местни избори 2015

Уважаеми кмете на град София!

Днес, когато „поемаш руля“ на милионна София, пред теб стои едно от най-тежките предизвикателства, пред които някога се е изправял градоначалник на столицата на България. Градът е по-голям от всякога, ала малцина негови жители се чувстват добре в това пространство шумно, хаотично, пълно с изнервени хора из задръстени улици и захлупено от плътна шапка смог.
Днес София е един от градовете с най-замърсен въздух и най-високи шумови нива в Европа.  Това се отразява негативно на здравето на всички нас – развиват се проблеми като исхемична болест на сърцето, хронична обструктивна белодробна болест, рак на белия дроб, остри респираторни инфекции при децата. Влошеното здраве заради мръсния въздух носи и огромни икономически щети. Затлъстяването става все по-масов проблем, особено сред децата – пети сме в Европа по този показател. В същото време придвижването пеш или с велосипед до работа или училище за мнозина е трудно или опасно.

Въпреки големия си потенциал, София няма имидж на зелен град в контекста на глобалното съревнование, което от своя страна се отразява на местната икономика и емиграционните процеси.

Кмете на София! Ти знаеш, че в недалечното минало София е бил много зелен град и всички чужденци – гости на столицата – са се възхищавали на неговата чистота и зеленина. Ти знаеш, че някога София е била замислена като като град-градина!
София може да стане град-градина! Дали това ще се случи – зависи от теб и твоя екип. Ние – експерти от 18 специализирани неправителствени организации – съюзихме своите знания и компетенции, за да помогнем за тази промяна. С представената от нас Концепция  искаме да подкрепим твоите усилия да превърнеш София отново в зелен град. Готови сме да съдействаме с нашите експертни познания като специалисти, фокусирани върху различни аспекти от опазването на околната среда, обществото, градоустройството и градската среда, енергетиката, транспорта.
Концепцията, която начертахме, е съставена от синхронизирани политики и мерки, които могат да направят столицата ни по-чист град с по-здравословна среда за живеене и по-малко бедствия. Тези мерки могат да бъдат реализирани в краткосрочен план. Те ще осигурят на жителите на София по-чист въздух с по-малко въглеродни емисии и фини прахови частици, повече възможности за общуване с природата, повече възобновяема енергия в общия енергиен микс, екологичен и по-удобен транспорт.
Уважаеми кмете, ти знаеш, че София е град, който се радва на уникални природни дадености. Тук има горещи минерални извори и няколко реки, преминаващи през града; няколко околни планини – Витоша, Плана, Люлин и др. – с огромно биоразнообразие в тях; София се намира в зона от света, която се радва на много дни с интензивно слънчево греене; земята в Софийското поле е плодородна и богата. Това е благодатна сплав от фактори, с каквато никой друг град на света не може да се похвали! Тя прави лесна мисията да превърнеш София в чист, зелен и екологичен град. Нужна е само твоята воля.

Градове по света с далеч по-малко природни богатства вече дават примери колко екологично и здравословно може да се живее в градската среда. Така например Копенхаген, град с население от 580 184 души, има 454 км вело-трасета*.  Мадрид, град с 3 млн. души население, има програма за споделени електрически велосипеди с над 1500 е-велосипеда**. Ню Йорк е засадил над 990 хиляди дръвчета в рамките на инициатива на кмета Майкъл Блумберг за залесяване с 1 милион дръвчета***. Електромобилната стратегия на Любляна е важен фактор градът да бъде избран за европейска зелена столица 2016, Стокхолм – първата зелена столица (2010) планира да бъде напълно независима от изкопаемите горива през 2050! С какво София ще се отличи в световното съревнование на зелените градове?

Уважаеми кмете, твоето ръководство прие в наследство титлата на София – Европейска столица на спорта 2017. Това означава, че в градът ни следва да е пример за разнообразни и достъпни възможности за спорт за всички. Това може да се случи, ако в града ни има добре развита мрежа от пешеходни и велосипедни трасета, открити и достъпни спортни площадки, паркове и зелени зони и лесен излаз към околните планини.

Нещо повече! София би могла да кандидатства в конкурса „Европейска Зелена Столица 2019“ – и има шанса да се класира сред зелените лидери на Европа.

Кмете, има ли причина София да не постигне всичко това?

Прочетете още:
Виктор Лилов: ДЕОС визията за София е за по-сигурен, чист и човечен град

Сподели в: