Дончо Захариев открива своя изложба живопис

“…Сандалите на сушата са тесни
за времето, душите и нозете.
Бездомни скитат дивите ни песни,
раздухали огнището в сърцето."
Владимир Стоянов

Навътре в сушата, далеч от брега един художник рисува своето усещане за море. Асоциативно,  нереално  и магнетично, то прелива от хармония и светлина. Запомнящата се поателистка техника, изключително богатата палитра от тонове, която плавно преминават в различни гами, създават илюзията за необятност. Хоризонт и вода се срещат на границата на сетивата.
“И ако е необходимо да дифинираме спецификата на изкуството на Дончо Захариев, още веднъж можем да потвърдим, че той е творец обърнат към пейзажа-състояние. Творбите му съчетават принципите на неопостимпресионизма с лиричното багрено обезпредметяване на пространствената среда на морския пейзаж.
Тук, където сме ние, най-близо до очите и душите ни остава морският бряг, брегът от който тръгват и към който се връщат нашите мечти и блянове, нашите надежди и съдба. Ние повече от всички останали можем да разберем и да се насладим на изкуството на Дончо Захариев, да усетим с душите си движението на виденията сред пясъка, морето и небето. Колко чисти  и безкрайни са те в картините му, като при Сътворението навярно.”
 14.10.1993 Пламена Димитрова-Рачева

Дончо Захариев дълго изгражда своя живописен рисунък  и със завидно постоянство търси неговото развитие и усъвършенстване. От ярък и контрастен, с асоциативна препратка към живопистта на Георги  Баев, той задълбава в нюансите, в мекотата на полутоновете, в плавния преход, като в същото време успява по невероятен начин да й придаде вътрешно сияние. Много пастелни  и спокойни на пръв поглед платната му изкрят от светлина…
Ваня Маркова – галерия “Актив Арт”

Дончо Захариев е роден на 18.07.1944 г. В с.Габров дол, Пернишка област. От 1967 г. участвува в национални /ОХИ/ и регионални художестени изложби. Участвувал е в 18 национални и международни пленери в България и чужбина. Член е на СБХ.
През 1967 г., едва на 23 год. Участвува за първи път в национална художествена изложба с картината „Цирк” , закупена тогава от НХГ. Това позволява на младия художник да посети Париж – 1969 г. Там той се запознава със световното и европейско съвременно изкуство. Това дава съвсем нова насока на творческите му търсения, която продължава и до сега.
През периода 1989-90 год. Художникът разработва своя уникална техника и оригинален стил. Това внася допълнителен колорит в живопистта му, характерна с богаството на цветовете.така, с картината „Море” съдадена по този начин, той участвува в представителната изложба на българското изсуктво в Парламента на Европа в Страсбург,Франция през 1993 г..
Негови творби са притежание на НХГ, Градската художествена галерия-София и други галерии в страната. Творби на художника притежават частни колекции в Австрия, Белгия, Гърция, САЩ, Сърбия, Кипър, Франция, Полша, Корея.

Галерия Актив Арт
Откриване  18.30 часа – 23 юли 2009 г.
От 23 юли до 12 август

Сподели в: