Донеси и опитай здравословна храна на Веге Демо в Пловдив

Веге Демо събира любители кулинари, за да покажат очарованието на постните храни

Гергана Кабаиванова е сред организаторите на "Веге Демо" – кулинарно събитие с благотворителна цел, което ще се проведе в Пловдив, на 29 юни. Участието е безплатно, само за любители-кулинари, а фирми не се допускат. Изисква се предварително записване на мейла: info@organichno.com. Идеята е: приготвяш у дома нещо вкусно и без животински съставки и го донасяш. Продажбата е позволена с благотворителна цел. Ето какво сподели тя за целите и правилата за участие:

"Интересът на хората към здравословното хранене се повишава, дори, за да съм по-точна, ще кажа, че всеки иска да се храни здравословно. Причината за повечето да не го постигат се корени в наложените убеждения, че здравословната храна е скъпа, недостъпна, безвкусна и неугледна на външен вид.

От една година в София и Пловдив се организират фермерски пазари от неформалното гражданско движение от хранителни кооперативи "Хранкооп" и сдружение "Устойчиво общество". Целта им е именно да дадат достъпно решение за здравословното хранене, като предлагат срещи между производители и потребители за директен обмен на биологични и автентични храни. И наистина, там всеки, който се стреми към здравословна трапеза, намира свежи местни продукти, произведени по натурален начин, на цени еквивалентни на конвенционалните.

Събитието "Веге Демо" е още един начин да насочим общественото внимание към здравословното хранене, като фокусът при него е да демонстрираме и убедим хората, че храните, приготвени без животински съставки също могат да бъдат разнообразни, вкусни и с атрактивен вид. На фермерските пазари имаме участници с веганска кухня, които всеки път удивляват посетителите с непознати вкусотии, приготвени от простички и напълно достъпни съставки. Сега искаме да съберем по-голям обхват посетители и хора с кулинарни умения, които да акцентират върху богатството на вкусовете и същевременно простотата на влаганите съставки и техниката на изпълнение, за да насърчим повече домакини да готвят постно. Нямаме конкретна цел да убеждаваме хората  да станат вегетарианци, а повече се стремим да демонстрираме, че покрай наложената ни култура на хранене от супермаркетите и големите хранителни компании, сме забравили очарованието на постните храни.

Участниците във "Веге Демо" ще бъдат само любители кулинари или иначе казано домакини, които умеят да готвят вегетариански и вегански специалитети. Те ще приготвят храната у дома и ще я донесат на 29 юни в Капана на щанд, разположен на самата ул. “Братя Пулеви”, за да я демонстрират на посетителите. Освен от Пловдив, могат да се включат и участници от други градове, стига да присъстват на събитието лично и да са готови да отговарят на въпросите на посетителите. Имаме изрично условие да бъдат влагани само здравословни, дори, ако е възможно био съставки, за да претендираме, че изложението демонстрира здравословна веге кухня. Участието на всички кулинари е безплатно, но не допускаме фирми.

Събитието ще бъде насочено към още една кауза. Ще се набират средства за изграждане на демо център за кулинарни и обучителни събития на Фермерския пазар “Гребна база” в Пловдив, които ще фокусират вниманието на младите хора към здравословното хранене, биоземеделието и устойчивия бизнес. Средствата от кампанията ще бъдат предназначени за закупуването на шатра, маси, столове, готварска печка и материали за заниманията.

Дата: 29 юни (неделя) от 10 до 17 часа
Място: Пловдив, творчески комплекс Инкубатор на ул. „Магура“ и ул. „Братя Пулиеви“.

Сподели в: