Дом на хумора и сатирата – Габрово празнува рожден ден на 1 април

1 април –  Денят на шегата и на лъжата опашата – не е отбелязан като празник в календара, но габровци никога не го забравят. Тази дата е на особена почит в столицата на хумора, защото с нея са свързани важни събития от историята на града.
На лъжовния 1 април 1972 г. се ражда Домът на хумора и сатирата – своеобразната „визитна картичка” на Габрово, която разнася славата му по света. На 1 април 1976 г. украинският астроном Николай Черних открива малка планета в Космоса и я именува Габрово – в чест на града, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции.

Габровци са известни като хора шегобийци и пестеливци, за които „спастрянето е по-спорно от печеленето”. Макар че е привърженик на икономиите, и тази година екипът на Дома на хумора щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. От безплатното посещение на всички забавни атракции, временни и постоянни изложби могат да се възползват както габровци, така и всички гости на града. По традиция през целия ден домакините-рожденици ще приемат поздравления от приятели, партньори и почитатели на хумора, а от 17.30 ч. ще започне веселото тържество по случай рождения ден. Очаква се във Веселата къща да се съберат на общ празник всички родени на 1 април габровци, към които домакините са отправили специална покана. Това икономично честване на десетки рождени дни наведнъж е поредният габровски патент, който екипът на Дома на хумора твърдо е решил да превърне в традиция.

Специален гост на тържеството ще бъде още един рожденик – известният художник-наивист Ради Неделчев, за когото бележитата дата е от особено значение /на 1 април са родени баща му, самият той и внукът му/. Художникът ще представи специалната си юбилейна изложба „Празникът”, включваща 40 живописни платна. Пъстрите творби ще заредят гостите с много настроение, защото пресъздават веселите традиции и празници на българина, а в много от тях са намерили място и символите на габровската пестеливост.

По случай рождения ден в залите на Дома на хумора ще гостува и подбрана колекция от Националната годишна изложба „Карикатура” на СБХ – най-мащабната и представителна извадка на българската карикатура в наши дни. Творбите на най-известните съвременни български карикатуристи са весел прочит на редица злободневни теми – политика, секс, битови проблеми, царски и депутатски неволи.

Специални поздрави към рождениците ще поднесат певци и музиканти от Представителния детски ансамбъл „Габровче”, както и ученици от Националната Априловска гимназия.

Тържествата по случай рождения ден на Дома на хумора ще се пренесат и в други градове на страната и чужбина с гостуващи изложби от богатия му художествен фонд „Хумор на народите”.  На 31 март Веселата габровска къща ще гостува в Историческия музей на Горна Оряховица с международната колекция карикатури на екологична тема „КарикаТуристи”. По-късно през седмицата  Домът на хумора ще вземе участие в III-то Биенале на българския хумор в Хамбург /Германия/, организирано от Клуба на българските жени и българските семейства. Там ще бъде представена тематичната изложба карикатури „ЕвроСапиенс” – своеобразен комичен поглед на българските сатирици към темата за Европейския съюз и мястото на България в него.

Сподели в: