Домът на хумора и сатирата – Габрово „лети” с японските авиолинии

Информация за габровския Дом на хумора и сатирата е поместена във февруарския брой на сп. “Skyward” – ежемесечното луксозно издание на японската компания JAL (Japan Air Lines). Така всеки от милионите пасажери на най-могъщата азиатска авиокомпания ще научи за уникалния музей на хумористичното изкуство в българската столица на хумора – Габрово.

Интересът на японците към Дома на хумора не е случаен. Традиционно силно е участието на творци от Япония в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово. Многобройни са творбите, които пристигат от Страната на изгряващото слънце, а лауреатите на награди, гостували в Габрово, остават възхитени от богатствата на музея и очаровани от красивата природа и гостоприемство на габровци.

Статията в “Skyward” е дело на сътрудника на списанието г-н Масао Умемото, който през есента на миналата година лично посещава Дома на хумора и сатирата, осведомява  се на място за дейността на Веселата къща, разглежда постоянните и гостуващите изложби, заснема атрактивни експонати от фонда. Освен дадената основна информация на английски език, в списанието най-обемната част е на японски и именно в тази секция е поместен материалът за габровския музей. В раздела за култура и развлечения са представени интересни места по света, които заслужават да бъдат посетени. Домът на хумора стои редом до китно френско селище, планирано от Льо Корбюзие, моден клуб в Сан Франциско, базар в Истанбул, курорт на Хаваите и необичаен музей в Ню Йорк. 

Едва ли пословично пестеливите габровци са се радвали някога на такава успешна реклама в световен мащаб, за която не са дали дори и стотинка. Оказва се, че пророческите думи на великия Радой Ралин в предговора на сборника „Габровски шеги” вече се сбъдват: „Смехът си остава най-стабилната валута през вековете. Не тръгвайте без нея на път!”
       
       
       

Сподели в: