Домът на хумора и сатирата в Габрово представя изложбата „Смях до скъсване”

Смях до скъсване” е поредната изложба от „Златните колекции на Дома на хумора и сатирата”, която музеят предлага на любителите на хумора в годината на своята 40-годишнина.

От юни до ноември в зала 6 на Веселата къща на разположение на посетителите е една богата колекция от плакати и скулптури, предизвикващи усмивки и носещи много настроение. Творбите са подбрани от музейния художествен фонд „Хумор на народите”, а много от авторите им са лауреати на награди и отличия от изданията на Международното биенале на хумора и сатирата в изкустватаКумнам Бек (Република Корея), Коджи Миуа (Япония), Пека Лоири (Финландия), Ото Дреслер (Германия), Тодор Варджиев, Нели Христова, Люба Томова, Ненко Атанасов и Христо Велчев (България) и др.

Изложбата представя 38 плаката на 26 съвременни художници от 6 държави: Япония, Южна Корея, Иран, Финландия, Полша и България. Творбите са създадени през първото десетилетие на настоящия век и отразяват специфичното чувство за хумор на автори от различни националности. Провокативни, неочаквани и понякога шокиращи ситуации са представени с впечатляваща графична техника и пестелива изразност, характерни за плаката.

Смях до скъсване” включва и 11 скулптури на творци от Швейцария, Унгария, Германия, Уругвай, Русия и България. Всички те провокират усмивката у зрителя чрез находчиви хрумвания и оригинални пластични решения.

Сподели в: